Jobbod, Uram, dicső az erőtől...” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével...”- elkezdődött az egyetemes imahét


2018-01-22 20:54:51  | cikk: Babos Petra  | 


Jobbod, Uram, dicső az erőtől...” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével...”- elkezdődött az egyetemes imahét főképe
Ma délután a Sarokkő Baptista Gyülekezet ideiglenes imatermében, a Huszár Közösségi Házban tartották meg az idei Egyetemes Imahét első alkalmát. Ebben az esztendőben a Karib-térség kapta azt a feladatot, hogy keresztény szemmel állítson össze egy olyan ökumenikus imahét-anyagot, amely szerte a világban megszólítja az embereket. A karibok történelmi hagyományaikhoz híven szerették volna megmutatni a világnak, hogy milyen múlt határozza meg a jelenüket, és milyen iránymutatást szánnak a jövőben önmaguk számára. Történelmük alapján kihagyhatatlan volt számukra, hogy bemutassák mindannyiunknak azt a valóságot, amely a rabszolgaságban öltött testet. A Karibi Egyházak Ökumenikus Tanácsa erre a modern kori rabszolgaságra is fel szeretné hívni a figyelmet. A Karib-térségben mély nyomott hagyott a gyarmatosítás időszaka, amikor megpróbálták megfosztani őket önazonosságuktól, emberi méltóságuktól, szabadságuktól és önmeghatározásuktól.
Az imahét első napjának témája - „Most már nem úgy, mint rabszolgát, hanem szeretett testvéredet...”, igehirdetője Salgó Ferenc kanonok-plébános volt.
Salgó Ferenc

Ma a különböző felekezetű karibi keresztények Isten kezét látják abban, hogy véget ért a rabszolgaság. Istennek ez a szabadítása, a szabadság elhozása közös tapasztalat. Isten jobbja, amely kihozta népét a rabszolgaságból, folytonos reményt és bátorságot adott az izraelieknek, és folyamatosan reményt ad a karibi keresztényeknek is. Ők nem a körülmények áldozatai. Ennek a közös reménységnek tanúiként az egyházak együtt munkálkodnak, hogy a térség minden népének, de legfőképpen a legsebezhetőbbeknek és legelhanyagoltabbaknak segítsenek.
Az egyetemes imahét első istentiszteletén szolgálatot teljesített még Boncz Zoltán baptista lelkipásztor, Polgárdi Sándor evangélikus esperes és Márkus Mihály református lelkész.
Sokan gyűltek össze az imahét első napján

Az imahét további alkalmai minden nap 17 órakor kezdődnek. Kedden a tókerti Szent Benedek templomban Polgárdi Sándor esperes, szerdán a Nagytemplomban Szijártó László esperes-plébános, csütörtökön az Evangélikus templomban dr. Mail József helynök, címzetes apát főesperes, pénteken a Szent Anna Templomban Szakács Gergely lelkipásztor, szombaton, a zárónapon a Református templomban Boncz Zoltán lelkipásztor hirdet igét.
A szervezők a hagyományokhoz hűen jótékony célra ajánlják fel az imahét perselyadományait. Az összeget idén Sándor-Hellebrandt Hunornak és családjának juttatják el, a sérül gyermek lakhatási körülményeinek javítására.
Sándor Endre Géza édesapa elmondta, a lépcsőt, a zuhanyzót és a WC-t szeretnék akadálymentesíteni. Ősz óta kupakokat gyűjtenek, de még másfél millió forint hiányzik. A nyolcéves kisfiú súlyos beteg, ezért folyamatos ellátásra szorul.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!