A Himfy Bandérium hagyományőrző csoport toborzója


2018-01-22 08:14:23  | cikk: Babos Petra  | 


A Himfy Bandérium hagyományőrző csoport toborzója főképe
2017 őszén alakult meg a Himfy Bandérium, a hagyományőrző programjairól már ismert Szarvaskör Egyesület önálló csoportjaként. A bandériumot négy fő, Sós Mari, Jármy-Takács Krisztián, Koloványi Attila és László Szabolcs alapította. Koloványi Attila elmondta, a társaság 19 fős jelenleg, nőkkel és gyerekekkel együtt. -Mindannyian hagyományőrzők vagyunk. Fő célunk, hogy egy középkori életképet mutassunk, aminek részese a szövő, a takács, az ács, a gyertyamártó, a nő és a gyerek. Sokan azt hiszik, hogy a középkorban csak a férfiak csináltak mindent, de ez az életnek csak egy részét takarja. Örömmel látogatunk el iskolákba és egyéb egyesületekhez is, ahol bemutatkozhatunk - mondta Koloványi Attila, majd hozzátette, sok szeretettel várnak minden érdeklődőt a bandériumba. A döbröntei vár első épületeit Himfy Benedek építtette 1367-1374 között. A XV. század elejére a nemesi politikai befolyás lehanyatlott, így a környékbeli földesurak egyre nagyobb területeket ragadtak el tőlük. Mivel birtokaik bevétele erősen lecsökkent, a Himfy família egy-két tagja is a rablólovagok szintjére süllyedt. A bandérium megalakulásával Sós Marinak, a döbröntei Szarvaskő vár kapitányának régi álma valósulhatott meg, hiszen hagyományőrző emberekkel feleleveníti a várat királyi engedéllyel felépítő, fantasztikus életutat befutott lovag, Himfy Benedek életét és korát, a XIV. századot. A toborzón szó esett a korabeli viseletekről, fegyverekről, pénzekről, ételekről, az érdeklődők megkóstolhatták a Margit csemegét is. A történelmi hitelességre törekvő, középkori magyar életmód rekonstrukcióval foglalkozó Himfy Bandérium várja az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!