5 év, 2,5 milliárd forint értékű fejlesztés a pápai kórházban


2018-01-19 15:45:27  | cikk: HuHa  | 


5 év, 2,5 milliárd forint értékű fejlesztés a pápai kórházban főképe
Az elmúlt években megvalósított fejlesztésekről és a folyamatban lévő beruházásokról tájékoztatta a sajtó képviselőit dr. Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház főigazgatója és dr. Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökség államtitkára. Mint mondták, 2,5 milliárd forintból valósultak meg beruházások, melyek között infrastrukturális, energetikai és humánerőforrás fejlesztések is szerepeltek, forrásaikat a magyar állam, a fenntartó és az Európai Unió biztosította.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az elmúlt időszak fejlesztéseit összegezte

A képviselő tájékoztatójában az országos és megyei fejlesztésekre is kitért. Felidézte, 2012-ben a megyei és városi kórházak állami fenntartásba kerültek és országosan 500 milliárd forint értékű fejlesztés indult meg. Ezen túl a központi régió kórházfejlesztésére 700 milliárd forintot fordít az állam. Veszprém megyében 22 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztés zajlott az elmúlt években, ebből épületmegújításra 18,3 milliárdot, energetikára 2,5 milliárdot, humánerőforrás fejlesztésre pedig 1 milliárd forintot fordítottak.
-A pápai kórház infrastrukturális fejlesztései megközelítik a 2 milliárd forintot, 178 millió forintot fordítottak energetikai fejlesztésre, humánerőforrás fejlesztést pedig 309 millió forintból valósíthattak meg, így összesen 2,5 miliárd forint értékű fejlesztést tudhat magáénak az intézmény - ismertette dr. Kovács Zoltán. A politikus kiemelte, jelenleg is vannak folyamatban lévő fejlesztései a kórháznak, ezek újabb közel 600 millió forintot jelentenek.

Az új sikeres pályázatokról dr. Vörös Ibolya főigazgató mondta el a részleteket. Megtudtuk, a négy EFOP pályázatból három vonatkozásában már rendelkeznek támogatói szerződéssel, a negyedik projektnél pedig a szerződés aláírása előtt állnak.
-Minden pályázati lehetőséget igyekszünk kihasználni, ami a betegellátást, annak biztonságát javítja. Az eddigi uniós fejlesztésekből kimaradt a járóbeteg ellátás, most erre nyertünk el 272.366.620 forintot. Ebből a forrásból csaknem minden szakrendelőt fejleszteni tudunk, 57 darab új eszközt vásárolhatunk 253 millió forintból - ismertette, hozzátéve, fejlesztik az egynapos sebészetet, a nappali kórházi ellátást, de a pénzből jut a nőgyógyászati, gasztroenterológiai, fül-orr-gégészeti, szemészeti, urológiai és traumatológiai járóbeteg szakrendelés számára is.
Dr. Vörös Ibolya főigazgató az új beruházásokról beszélt

Hangsúlyozta, egyre inkább teret nyer az egészségpolitikában a betegbiztonság kérdése, így a lehetőségeket kihasználva ilyen célra is nyújtottak be pályázatot. A betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztésre 157 millió forintot meghaladó összeget nyertek el. Ez egyrészt kézhigiénés rendszerek kialakítását, fertőtlenítőszer adagolók telepítését és 2 darab endoszkóp mosogató vásárlását jelenti több mint 30 millió forintból, másrészt pedig komplex betegazonosító rendszer kialakítását.
-A rendszer részeként karszalaggal azonosítjuk majd a betegeket, ehhez karszalag nyomtatásra alkalmas nyomtatókat szerzünk be, betegazonosításhoz szükséges kézi eszközöket vásárolunk és több tabletet veszünk, a betegágy melletti gyógykezelések folyamatos rögzítésére - sorolta a projekt részeit.
A főigazgató és a képviselő tájékoztatta a sajtó képviselőit

A harmadik projekt a humánerőforrás fejlesztését célozza, a 148,6 millió forint összegből a hiányszakmákban 2 szakorvos és 16 szakdolgozó foglalkoztatását tudják támogatni.
Még nincs támogatási szerződésük a képzési programok támogatását célzó pályázat esetében, de a pályázat sikeres volt, így 85,2 millió forintot fordíthat az egészségügyi intézmény képzésekre, melyek a hiányszakmákban új szakképesítések megszerzésére irányulnak majd. A képzések a gasztroenterológia és a radiológia szakterületére fókuszálnak, így olyan magasan képzett szakdolgozókkal tud dolgozni a kórház, mely tovább növeli az ellátás színvonalát.
A mostani fejlesztések is eu-s forrásból zajlanak

-Intézményünk mindig szem előtt tartotta, hogy a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva infrastrukturálisan fejlődjünk, de ugyanilyen fontos, hogy rendelkezésünkre álljanak azok a modern technikai berendezések, melyek a hatékonyabb, gyorsabb betegellátást szolgálják. A több százmillió forintos humánerőforrás fejlesztés szintén a magasabb szintű ellátás nélkülözhetetlen része - összegezte a főigazgató az eddigi és most zajló fejlesztések jelentőségét.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: fejlesztés | kórház
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!