Magyar kultúra napja Tapolcafőn


2018-01-18 21:09:11  | cikk: ha  | 


Magyar kultúra napja Tapolcafőn főképe

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A jeles alkalomhoz számos rendezvény kötődik, Tapolcafőn ma délután tartották az ünnepi programot. A Tapolcafői Művelődési Házba várták az érdeklődőket, ahol a rendezvény nyitányaként a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt.


A magyar kultúra napi ünnepen Puskásné Tófeji Valéria mondott beszédet. Szólt Kölcsey Ferenc életéről, a Himnusz keletkezésének körülményeiről, s arról, hogy a magyar kultúra kapcsán melyek a legfontosabb gondolatok számára: - Az én vesszőparipám a magyar nyelv tisztelete, szeretete, védelme, a szép szó terjesztése. Nem szabad kifacsarnunk ezt a gyönyörű nyelvet, amit beszélünk és amin megértjük egymást. S az is fontos, hogy ne feledkezzünk meg azokról a művészekről, akik alkotásaikkal hozzájárulnak a magyar kultúra megőrzéséhez, életben tartásához. Gondolok itt többek közt a festőkre, költőkre, írókra, szobrászokra, zenészekre, énekesekre, de még azok a lánglelkű mesteremberekre is, akik bár nem művészek, olyan maradandót alkottak, melyek nem hiányozhatnak a hétköznapjainkból és az ünnepeinkből sem - mondta Puskásné Tófeji Valéria.


Az ünnepi beszédet követően a jelenlevők közösen elénekelték az írónő egy régebbi, hazafias költeményét Bagi Sándor gitárkíséretében. A rendezvény második részében Puskásné Tófeji Valéria mutatta be legutóbbi, Visszanéző című kötetét. A könyv összegzés, melyben helyet kaptak korábbi és újabb írások is: humoros történetek, utazások emlékei, versek. A kötetből a Pápai Irodalmi Színpad tagjai olvastak fel részleteket, a hangulatos dalokról Bagi Sándor gondoskodott.


Puskásné Tófeji Valéria elmondta, hogy a Visszanéző a huszadik kötete, mellyel 80. születésnapjára lepte meg magát. Most sem pihen, hisz nemrégiben bukkant egy regényíró pályázatra. 1980-as évek elején írt egy regényt, Ajándékcsoda címmel. Ezt küldi majd be a pályázatra, átolvasta, apróbb stilisztikai javításokat végzett rajta, de nem változtat a történeten, mely életének egy szakaszáról szól, néhány fiktív szállal kiegészítve, fantáziával színesítve.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!