Holt költők társasága


2018-01-17 08:16:50  | cikk: Babos Petra  | 


Holt költők társasága főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Vajda bérletében szombaton a Holt költők társasága című drámát láthatta a pápai közönség, tegnap pedig az Orlai és Tarczy bérlet tulajdonosai is megtekinthették a darabot. A előadást a Veszprémi Petőfi Színház hozta el városunkba. A darabot Funtek Frigyes rendezi, John Keating szerepét Oberfrank Pál játssza.
A Holt költők társasága 1989-ben készült amerikai film. A film az ötvenes évek derekán játszódik, egy konzervatív szemléletű fiúiskolában tanuló tizenéves diákcsoport történetét mutatja be. Az ő életükbe érkező új irodalomtanár próbálja felkelteni érdeklődésüket a költészet iránt, arra bátorítja őket, hogy járjanak nyitott szemmel a világban, legyenek önállóak, és saját magukon keresztül találjanak önmagukra. Keating elmagyarázza a diákoknak, hogy az élet rövid, meg kell ragadniuk a napot, és a "carpe diem" szerint kell élniük.
-„Ifjú lelkeket lángra lobbantó, különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: az életük maga a költészet, mely életre szóló szerelmet, de nagy tragédiákat is szülhet... A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme. A realista és a romantikus filozófia nagy összecsapása ez... életünk örök kérdéseire keresi a választ...” - olvasható az előadásról.
Oberfrank Pál elmondta, a színház igazgatóhelyettesének régi vágya volt, hogy állítsák színpadra a Holt költők társaságát, de az nem szerepelt egyik ügynökség portfóliójában sem, ezért meg kellett keresniük a jogtulajdonost. Céljuk, hogy minél sokszínűbb repertoárt állítsanak össze évről évre. A jogok megszerzését több éves munka előzte meg.
-Nekem a darab elsősorban arról szól, hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk, s ezáltal születünk valamilyennek. Azt, akinek mi születtünk, azt kineveljük magunkból, vagyis fontos megtalálni saját egyéniségünket, tempónkat, ritmusunkat. Attól leszünk egy közösség építő tagjai - mondta Oberfrank Pál, majd hozzátette, nagyon jó érzés és boldogság számukra, hogy sok fiatallal játszhatnak, hiszen ebből ők is merítkezhetnek.
Kurely László Neil Perry szerepét alakítja a darabban. A fiatal, mint mondta, édesanyja támogatta a színészi pálya elindulásában. A darab természetesen a közösségről is szól, de a carpe diem is érvényesül, úgy, hogy éljük meg az adott pillanatot maximálisan.
-A hosszú próbafolyamatok jól mentek. Jó érzés az osztálytársaimmal, barátaimmal játszani. Szeretem azt a fiatal erőt, amit képviselünk, de sokat tanultunk a tapasztaltabb kollégáinktól, de reméljük, ők is tőlünk - tette hozzá a fiatalember.
Az ifjúsági bérlet soron következő előadása tavasszal lesz, amikor is a Dzsungel könyve című musicalt láthatja majd a közönség a Pannon Várszínház előadásában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!