A lakásbetörés megelőzhető!


2018-01-15 20:22:14  | cikk:  | 


Egy lakás vagy családi ház biztonsága mindenki számára fontos, hiszen lakberendezési és egyéb vagyontárgyaink eszmei értékkel is bírnak, ráadásul senki sem szeretné, ha idegenek lépnék át kéretlenül lakása küszöbét. De vajon mindent megteszünk lakóhelyünk biztonsága érdekében? Nyugodtan hagyhatjuk el reggelente lakásunkat?

Napi rutinunk része, hogy mielőtt elindulnánk otthonról, amellett, hogy végiggondoljuk, kikapcsoltuk-e az elektromos berendezéseket vagy elzártuk-e a gáztűzhelyt, ellenőrizzük azt is, hogy becsuktuk-e az ablakokat. Miután gondosan bezártuk az ajtónkat is, már nyugodtan indítjuk a napot.

Sok esetben ez azonban nem elég, hiszen a nyílászárók gondos zárása mellett azok minősége és betörésbiztonsága is fontos szempont.

Kulcs a biztonsághoz - milyen a jó zár?

A legtöbb bejárati ajtóban hengerzár-betéteket alkalmaznak, így ez a zártípus a legelterjedtebb. A hengerzárak szerkezetében a legsérülékenyebb rész a betét könnyített része, amelynek eltörésével a betörők könnyedén be tudnak jutni a lakásba. Éppen ezért fontos, hogy úgy alakítsuk ki a zárbetét elhelyezését, hogy az ne álljon ki az ajtólap síkjából, így ne tudják egyszerűen, egy mozdulattal kitörni a betétet. Általános tapasztalat, hogy a lebukás veszélye miatt a betörők öt perc után feladják a behatolási kísérletet, ne könnyítsük meg a dolgukat!

Annak érdekében, hogy elkerüljük a betörést, érdemes egy törésmentes, minőségi gyártó által készített, 7-8 milliméter vastagságú alumínium öntvény címkét szerelni a bejárati ajtóra, amely a belső sík felől átmenő csavarokkal rögzíthető. Így a betét a címke síkjából nem áll ki, nem lehet eltörni. A korszerű, mai gyári ajtók már rendelkeznek ilyen betéttel, betét-védelemmel, címke kialakítással, így a zárszerkezet elhelyezése is megfelelő, ezért ezek az ajtók alapvetően megfelelnek ennek a biztonsági védelemnek. Érdemes ügyelni arra is, hogy a betörők néhány esetben a betét kifúrásával jutnak be a lakásba, így érdemes olyan zárbetétet vásárolni, mely fúrásmentes kivitelű. A zárszaküzletekben vásárlás előtt érdemes rákérdezni erre.

A Pápai Rendőrkapitányság szakemberei a „Házhoz megyünk!” országos bűnmegelőzési program keretében személyes megkeresés esetén a Pápai Rendőrkapitányság épületében is tanácsokat adnak az otthonok biztonsága érdekében, valamint igény esetén elvégzik a kérdéses ingatlan biztonsági auditját, amelynek keretében javaslatokat tesznek az esetlegesen meglevő hiányosságok kiküszöbölésére.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: rendőrségi