Készül a költségvetés


2018-01-13 19:16:39  | cikk: HuHa  | 


Készül a költségvetés főképe
A hét második felében a város költségvetésének összeállításán dolgoztak az önkormányzat munkatársai, szakemberei. A büdzsé összeállításában a polgármester, az alpolgármester, a főjegyző, valamint a hivatal osztályvezetői és a legnagyobb önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok vezetői vettek részt.
Áldozó Tamás polgármester tájékoztatott a költségvetés készítésének részleteiről

A költségvetés készítésének jogszabályokban meghatározott módszertana van, a munka az információk összegyűjtésével kezdődik, hiszen a város költségvetésének egy része a központi költségvetési kapcsolatokból származik. Ehhez kell hozzáilleszteni a korábbi évek tapasztalati számait és az egyes intézményektől kapott adatokat, a fejlesztési feladatokat és az azokhoz rendelkezésre álló forrásokat, így lehet megtervezni az idei évet - tudtuk meg Áldozó Tamás polgármestertől.
-Mindezeket mérlegeljük, összehasonlítjuk, áttervezzük és néhány napos intenzív munkával áll össze az a tervezet, amit majd a képviselő-testület elé tárunk - közölte érdeklődésünkre a városvezető.
Az elmúlt napokban összeállított javaslat szerint a költségvetés működési kiadásai és bevételei egyensúlyban vannak, igaz, ez 2010 óta nem is lehet másként, hiszen a törvény nem enged működési hiánnyal tervezett költségvetést, de ennek a feltételrendszerét is megteremti a központi költségvetés. Pápa városa ennél egy kicsit előnyösebb helyzetben van, hiszen saját forrású fejlesztésekkel is számolhat és jelentős pályázati forrás is rendelkezésre áll.
-A költségvetés tervezete hitelfelvételt is tartalmaz, hiszen vannak a fejlesztési célokhoz kapcsolódóan olyan forrásigényeink, amiket máshonnan nem tudunk kielégíteni - tudtuk meg a polgármestertől.
A bevételek és kiadások rendszerbe szedése nem egyszerű feladat

A már ismert számok közül, íme, néhány: a költségvetés főösszege 15 milliárd forint körül alakul, ebből közel 1,5 milliárd forint állami támogatás érkezik a központi költségvetésből, 7,5 milliárd forint pedig a Területi Operatív Programból származó - előlegként rendelkezésre álló - fejlesztési forrás.
-Az állami támogatás a feladatmutatók alapján, a feladatfinanszírozás keretében biztosított összeg. Az adóbevételeket az önkormányzat megosztja az állammal, két olyan adó is van, ahonnan a pápai magánszemélyek és vállalkozások befizetéseiből a központi költségvetésbe is utalnunk kell. Ilyen a gépjárműadó, ami nem helyi adó, hanem olyan központi adó, amit helyben kell beszedni, és aminek 60 százalékát az állam magához vonja. Ez körülbelül 140-150 millió forintot tesz ki. A másik ilyen a helyi iparűzési adó, ami az ún. beszámításnak köszönhetően úgy néz ki, hogy minden 4. befizetett adóforint a központi költségvetésbe jut. Ez egyfajta kompenzáció következménye, amit a szolidaritás elve alapján határozott meg az állam, hogy az ilyen adóbevétellel nem rendelkező településeket támogassa. Ez alapján Pápa városa 348 millió forintot fizet be az állam kasszájába 2018-ban - ismertette a részleteket.
A polgármesteri hivatal munkatársai is részt vettek a tervezet készítésében

Áldozó Tamás kiemelte, TOP-os projektek elnyert forrásai nem biztosítják teljes egészében a fejlesztések finanszírozását, például a beruházásokhoz szükséges ingatlanvásárlások értékét és a szükséges kiegészítő fejlesztéseket, a hitelt erre a célra kívánja felvenni az önkormányzat. Ezen felül azonban számos olyan fejlesztést tervez a városvezetés, amit saját forrásból finanszíroz.
-Ezek közül a legfontosabbak a járdaépítések, erre a célra több mint 100 millió forintot különítettünk el már az év elején, de év közben, amikor látjuk a költségvetési számok teljesülését, további forrásokkal bővíthetjük ezt az összeget.

A helyi költségvetés egyik legfontosabb prioritása, hogy az intézmények biztosan tudjanak működni és azokat a közalkalmazottak is méltányos helyzetbe hozzák, ahol nem rendezettek a bérek, vagy az ágazati pótlékok ezt nem biztosítják. Ezen intézmények számára az önkormányzat többletforrást biztosít a bérekre. Mindezek mellett a költségvetés tervezet biztosítja a kötelező önkormányzati szolgáltatások fedezetét, számol a civil közösségek, sportegyesületek támogatási forrásaival és a rendezvények költségeivel. A tervezetben 50 millió forintos tartalék is szerepel, ez a tétel tavaly jelent meg először a városi büdzsében, akkor 30 millió forintos összeggel.
A város költségvetési tervezetéről február elején dönt majd a képviselő-testület - tudtuk meg Áldozó Tamás polgármestertől.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!