Egész éves programsorozat az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára


2018-01-04 23:09:46  | cikk: Babos Petra  | 


Egész éves programsorozat az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára főképe
Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet az elmúlt évben zajlott Kossuth-Emlékprojekt lezárása után is vállalja a pápai és Pápa környéki negyvennyolcas és kossuthi emlékek és hagyományok ápolását, az ezekre való figyelemfelhívást. Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet az országos Kossuth Szövetség Pápa és környéke csoportjaként is működni fog az elkövetkezendőekben, s ezért ekképpen készül az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára is, amit különösen fontos évfordulónak-emlékévnek tart. A programról Kerecsényi Zoltán ügyvivő, pápai önkormányzati képviselő tájékoztatta a sajtó képviselőit és a városbarátokat.
-Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet úgynevezett '48-as Emlékpontokat állított össze az elmúlt egy esztendő alatt lezajlott Kossuth-Emlékprojektje során felkeresett emlékjelek-emlékhelyek figyelembevételével. 15 pontban tüntették fel a pápai-Pápa környéki '48-as emlékpontokat. Megítélésük szerint ezek azok a fontosabb helyek-emlékjelek, amelyeket 2018/2019-ben fölkeresésre-megismerésre, gondozásra ajánlanak a helybeli és környékbeli honfitársaiknak, felnőtteknek és diákoknak egyaránt! Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet március idusára pár oldalas rejtvényfüzetet ad majd közre a feltüntetett '48-as Emlékpontok alapján, mely elérhető lesz 2018. február elejétől a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban, illetve az EpVE közösségi oldalán. A helyes beküldők közül sorsolással, öt szerencsés nyertest emléklappal, emlékplakettel, könyvajándékkal kívánnak majd jutalmazni- emelte ki Kerecsényi Zoltán.
Kerecsényi Zoltán

-Pápa városa 2018-ban Jókai-emlékévet ül. 125 évvel ezelőtt választották Jókai Mórt Pápa város díszpolgárává. 2018-ban nekünk, pápaiaknak emlékeznünk kell arra is, hogy idén van Petőfi Sándor születésének 195. évfordulója, s Petőfi utolsó pápai tartózkodásának 175. évfordulója is, s Jókai Petőfitől elválaszthatatlan. Nem véletlen, hogy ez a pont Pápáról - a pápai ősi „skóla” falai közül - indult, Pápán irodalmárrá érett két ifjú 1848 forradalmának vezető személyiségei, a magyar szabadságvágy legismertebb nagyjai lettek. Mindketten 1848-nak ahhoz a csillagképletéhez tartoztak-tartoznak, amelynek egyik legfényesebb tagja Kossuth Lajos volt, akinek portréja egyébként már Petőfi-Jókai diákoskodása idején ott függött a kollégiumi folyosón. S ezt akkor oda kihelyezni óriási bátorság volt. Az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóján Pápán tehát helyes a márciusi ifjak Pápáról indult két vezető férfiújáról megemlékezni  a 2018-as emlékesztendőben az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet fontosnak érzi Petőfit - akiből Pápán lett ugyebár Petőfi-, a 170 éve kitört forradalom jelképének pápai jelentőségeire külön is felhívni a figyelmet. Ezért választott az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet 2018/19-es programsorozatának egy Petőfit mintázó logót. Jövőre, 2019-ben is kerek Petőfi-évfordulóra kell majd készülni, hiszen 170 éve lesz annak is, hogy Petőfi Fehéregyházánál elesett-eltűnt, s nem is oly soká itt lesz 2023 is, a 200., szebb, kerekebb születési évforduló is, amire már minden reménnyel a pápai Ó-kollégium melletti ház igazi emlékházként fog működni.
-Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet két éve, 2016-ban Illyés Gyula író jogutódaitól engedélyt kapott arra, hogy a nagy író Petőfi Sándor életéről szóló kötetének pápai részletét egy különnyomatban megjelentesse Petőfi Sándor és Jókai Mór pápai találkozásának 175. évfordulója alkalmából. Ezt 2016-ban 175 példányban az Egylet megjelentette, közreadta, minden pápai iskola könyvtárának juttatott belőle. Idén az Egylet szeretné Kerecsényi Zoltán tíz esztendővel ezelőtt, 2008-ban megjelent Pápai Petőfi Zsebkönyvének egy rövidített változatát megjelentetni szintén Petőfi Pápán címmel, tényleg egy kis pár oldalas füzetként, hogy azt a diákok számára közre lehessen adni. 2018. március idusára pápai bélyeg- és képeslapgyűjtőkkel közösen szeretnének egy kamara kiállítást is összeállítani Petőfi és Jókai kapcsán - derült ki a programon.
-Az EpVE-önkéntesei reményüket fejezik ki, hogy a két, kastély előtti emlékmű továbbra is ott fog majd állni, mert nagyon helyes az, hogy Pápa Fő terén három jeles egykori pápai ember szobra áll: Esterházy Károlyé, Petőfi Sándoré és Jókai Móré. Ez a három szoborba formált alak teljes mértékben kifejezi mindazt, amire Pápa büszke lehet: Pápa az Esterházyak révén indult fejlődésnek-szépülésnek, és a pápai protestáns iskola egykori diákságának legjobbjai által válhatott a Dunántúlon hosszú időkre a haza feltétlen szeretetének, a demokrácia ideájának, a legtisztább polgári eszményeknek leghűbb ápolójává, s őrzőjévé - zárta gondolatait az ügyvivő.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!