Krisztus ma is köztünk van - advent negyedik hétvégéje a Fő téren


2017-12-25 01:24:12  | cikk: HuHa  | 


Krisztus ma is köztünk van - advent negyedik hétvégéje a Fő téren főképe
Szentestébe nyúlt idén az adventi időszak, így a várakozás negyedik hétvégéjén karácsonyi hangulat lengte be a város főterét. Péntek délutántól ismét a Gyertyafényes Advent programsorozata fogadta a belvárosba érkező családokat, baráti társaságokat, hogy együtt éljék át az ünnepvárás hangulatát, karácsonyi dallamok melegítsék át szívüket, s az adventi vásár portékáiból válogassanak a karácsonyfára vagy éppen alá.Német nemzetisági karácsonyi dalok is felcsendültek a hétvégén a Fő téren

A karácsonyra hangoló műsorok sorát a nagyteveli Német Nemzetiségi Kórus kezdte meg pénteken, előadásukban a német nemzetiségi kultúrában ismert adventi és ünnepi dalokat énekeltek. Őket követte Szulák Andrea fellépése, aki kedves dalaiból és karácsonyi zeneszámokból hozott el egy csokorra valót Pápára. A művésznő felidézte, néhány éve már járt adventkor Pápán, akkor még felújítás alatt állt a Fő tér, de műsorára nagyon sokan kilátogattak és a rettentő hideg ellenére is megnézték az előadást.
-Az a fellépés az elsők egyike volt, amit télen, szabadtéren, nyitott színpadon adtam, és a felém irányuló szeretet és érdeklődés meghatározó volt, annyi töltést és pozitív energiát adott. Azóta szívesen vállalok ilyen előadásokat, hiszen advent nemcsak az elcsendesülés, hanem az öröm, az örömvárás időszaka is, és számomra öröm, amikor eljutok olyan helyekre is, ahol nem minden nap járok, és ahol örömmel fogadnak - mesélte. Az énekesnő számos fellépést vállal advent idején, de nem marad ki a karácsonyi készülődés sem az életéből, idén zserbót és vaníliás kiflit készített, péntekre már elkészült a sült kacsamáj, így az utolsó napokra már csak apróbb feladatai maradtak - osztotta meg hírportálunkkal. A nagyszüleitől, szüleitől hozott karácsonyi hagyományok közül az éjféli misét emelte ki, amire az idén nagyon készült. A hamarosan záruló esztendőről pozitívan nyilatkozott, fárasztó, intenzív, de nagyon sikeres esztendőnek látja, az új évre pedig nem tervez, Istenre bízza, merre kanyarítja az útját, de tisztán várja a következő esztendőt és csak egészséget és szeretet kér.
Szulák Andrea a karácsonyi dalok mellett, kedves dalait is elénekelte 

Az énekesnő nagysikerű fellépését még egy műsorszám követte a Fő téri színpadon, a Kemenesmagasi Citerazenekar előadásában hallhattak az érdeklődők karácsonyváró és ünnepi dallamokat. A citerán előadott, különleges hangulatot teremtő ismert énekek mellett a főként evangélikus lakosságú falu művészeti csoportja az evangélikus énekeskönyvből is előadott néhány dallamot.
Az adventi vásár kézműves portékákat vonultatott fel

Szombaton délután ismét benépesült a Fő tér, a rendezvényre kilátogatók érdeklődéssel válogattak az adventi vásár kínálatából, melyet a Bakonyalja Népművészeti és Kézműves Egyesület tagjainak portékáiból rendeztek. A faházakban házi lekvárokat és szörpöket, egyedi készítésű használati tárgyakat, ajándéknak való apróságokat, kézzel készült játékokat, gyöngy- és csipkeékszereket, valamint csuhé- és szalmadíszeket is vásárolhattak az arra járók. Benedekné Gosztonyi Hajnalka, az egyesület elnöke főként szalmadíszeket készített a vásárra és örömmel fogadta, hogy szívesen vásároltak kézműves termékeiből, főként a karácsonyfadíszek iránt volt nagy az érdeklődés.
-Karácsonyi díszeket készíteni mindig más érzés, mint bármely más szalmaterméket. Ilyenkor én is ráhangolódok az ünnepre és örömet szerez, hogy másnak ez lesz a karácsonyi ajándéka. Ezzel egy kicsit én is odakerülök az emberek karácsonyfája alá - osztotta meg velünk gondolatait a vásárról.
A díszek, ajándéktárgyak mellett étel- és italkínálat is várta a rendezvényre kilátogatókat: forralt bor és forró tea, kürtőskalács és karácsonyi sütemények, valamint gyümölcsborok és pálinkák közül válogathattak.
Népszerűek voltak a szalmából készített karácsonyi díszek

A színpadi műsorok ezúttal a könnyűzene különböző műfajait vonultatták fel, de ezekben is megjelentek a karácsonyi dallamok. A sort Mészáros Adrián kezdte, majd az X-Factor győztes Kocsis Tibor lépett a közönség elé. Az előadó nagyon kedveli az adventi időszakot, amikor járja az országot és bevallása szerint a készülődés időszaka szinte nagyobb öröm számára, mint maga az ünnep.
-Ha hozzásegíthetem az embereket a dalaimmal ahhoz, hogy számukra is örömteli legyen a várakozás, a karácsonyi készülődés ideje, akkor ez számomra boldogság - fogalmazott.
Az énekes szívesen idézte fel kedves emlékeit az ünnepről, mint mondta, szinte valamennyi karácsony különleges és emlékezetes számára.
Kocsis Tibor számára nagyon kedves advent időszaka

-A gyermekkoromból a nővéremmel megélt karácsonyok maradtak meg leginkább, mindig volt benne egy kis leskelődés, egy kis kutakodás, de az ünnep mindig nagyon jól sikerült.
A legemlékezetesebb karácsonyok egyike számára, amikor megnyerte az X-Factort, melyről teljes kimerültséggel érkezett haza, senkinek nem tudott ajándékot vásárolni, mégis hatalmas szeretettel és várakozással fogadták otthon, az ünnepet pedig végigaludta a fáradtságtól.
-Mégis nagyon jó volt érezni a szeretetet, és tudtam, hogy ez már valami újnak a kezdete, a közelgő új évben elkezdem komolyan az énekesi pályafutásomat - emlékezett vissza. Kocsis Tibor pápai fellépésére a karácsonyi dalok mellett saját számait hozta el, a szép számú közönség pedig tapssal és közös énekléssel fogadta műsorát. A szombat esti programot Merics Nikolett sanzonénekesnő előadása zárta, aki a régi melódiák, francia dallamok mellett karácsonyi dalokkal és versekkel készült.
Advent negyedik vasárnapján a Sarokkő Baptista Gyülekezet hangolta ünnepre a jelenlévőket

A város adventi koszorúján aztán vasárnap fellobbant a negyedik gyertya lángja is. Délelőtt a Sarokkő Baptista Gyülekezet tagjai énekeltek Jézus születéséről és Boncz Zoltán lelkipásztor mondta el ünnepváró gondolatait.
-A mai nap ünnepe, öröme Jézus születése. Tekintsünk úgy erre a napra, hogy ez valóban egy születésnap. A Megváltó születésnapja, melyen azt ünnepeljük, hogy ő eljött, és nem csak gyermek maradt, hanem felnőtt, mindenható úr lett, aki meghalt értünk, feltámadt és ezáltal van nekünk új életünk. Bármelyik felekezetből valók is vagyunk, arról beszélünk újra és újra, hogy Krisztus itt volt a Földön és ma is köztünk van - mondta, hozzátéve, Krisztus nem csak 2000 éve volt hatással ránk, hanem napról napra, és nem csak akkor lehetett vele találkozni, hanem ma is találkozhatunk vele.
-A karácsony Krisztusról beszél. Jó dolog az ajándék, a karácsonyfa, a családi együttlét, de Krisztus nélkül ez mit sem ér. Krisztus nélkül nincs értelme, hiszen ő van a középpontban, ő jött el erre a Földre, az ő születésnapja van. Őt ünneplejük, mert általa megjelent közöttünk a nagybetűs szeretet, és ez az ünnepnek a lényege. Hogy a szeretet, Isten fia köztünk jár, velünk van, és mi lehetünk az ő gyermekei.
Jézus által eljött a szeretet - fogalmazott Boncz Zoltán lelkipásztor

Boncz Zoltán lelkipásztor meggyújtotta a koszorú negyedik gyertyáját, a gyülekezet tagjai pedig bibliai üzenetekkel és szaloncukorral köszöntötték a belvárosban járókat. A baptisták egy másik ajándékkal is kedveskedtek a pápaiaknak, a betlehem mellett elhelyezett hatalmas láda - mely az ajándékot jelképezi - két bibliai idézetet rejt, melyet egy héten át bárki elolvashat a Fő téren járva.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!