Gerencsér Péter az év tűzoltója


2010-05-09 11:11:49  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Gerencsér Péter az év tűzoltója főképe
A május 8-án tartott tűzoltónapon Gerencsér Péter tűzoltó főtörzsőrmester vehette át a 2010-es Év Pápai Tűzoltója elismerést, aki a 2009-ben támadt tűzeseteknél és műszaki mentéseknél végzett kimagaslóan jó munkájáért kapta a kitüntetést. A bevetések zömében, mint oltótűzoltó tevékenykedett és bizonyította rátermettségét. Esküjéhez híven mindig arra törekedett, hogy a polgárok javait, testi épségét megvédje. Feladatait mindig a legjobb tudása szerint lelkiismeretesen és részrehajlás nélkül pontosan végezte. Több lakóháztűznél dolgozott nehéz és veszélyes körülmények között, számos közlekedési baleset helyszínén segítette aktívan a műszaki mentést és a kárfelszámolást. Hosszú évek óta tagja a pápai parancsnokságnak és a megye tűzoltó verseny csapatának – hangzott el a méltatásban. Gerencsér Péter már 12 éve tűzoltó, azért választotta ezt a szakmát, mert a biztos állás keresése mellett a hivatástudat és a segíteni akarás érzése munkálkodott benne.

-Több mindenről szól ez a szakma, de a legfontosabb a hivatástudat és a csapatmunka –erősítette meg szavaival. - Nem terveztem gyerekkoromban, hogy ezt a hivatást választom, csak hirtelen jött, de közben nagyon megszerettem. Előtte hegesztőként dolgoztam.

Beosztott tűzoltóként dolgozik, munkaköre, a „C” szolgálati csoporton belül. Már 10 éve az élvonalban harcol a lángok ellen. Mint mondta, az elmúlt 12 évben volt néhány kiemelkedő eset, de azok a sokaságban elvesznek egy idő után az ember emlékezetében. Családja mindig támogatta, hogy ezt a nehéz, veszélyes, de tisztességes munkát jól tudja végezni.

A szűkszavú és határozott egyéniségből a riport alatt is sugárzott az elszántság, így nem is lepődtem meg, mikor azt mondta, nem nagyon viseli meg lelkileg egy baleset látványa, hiszen mindig a gyors pontos, segítő munkára koncentrál. Munkatársaival jó kapcsolatot ápol. Nem véletlenül szavazták meg őt a társak a 75 fős állományból az Év Tűzoltója kitüntető címre.

- Bár most eléggé fiatal a társaság, de nagyon jó a csapaszellem. Hiszen úgyis erről szól az egész, a csapatmunka a legjobb, itt nem egy ember dolgozik, hanem közösen tesszük a dolgunkat.

A pápai önkéntes tűzoltóegylet zászlószentelési ünnepélyére Pap Kálmán költő 1876-ban írt verssorai hűen bemutatják az év tűzoltójának személyiségét, s egyben megfogalmazzák a tűzoltói munka lényegét is:

"Miként tagadhatná meg a szív önmagát?!
Nincs még kihalva, nincs, a tisztaérzet;
Piszkos folyam, amely az élten zajlik át,
De néha partra vet még egy-egy gyöngyszemet.
A jobb rész síkra száll, midőn a vész kísért,
Egyért mindannyian és egy mindannyiért."

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!