Újabb 1,4 milliárd forint fejlesztésekre


2017-12-21 23:30:17  | cikk: HuHa  | 


Újabb 1,4 milliárd forint fejlesztésekre főképe
Kihirdették a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program második körös pályázatainak eddigi nyerteseit, Pápa 1 milliárd 395 millió 341 ezer 139 forintot nyert el három fejlesztési terv megvalósítására - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás. A polgármester emlékeztetett, a TOP első körében 14 pályázatot nyújtott be a város, melynek eredménye 11 nyertes és 3 elutasított pályázat. A második pályázati körben 8 projektelképzeléssel vettek részt, a pályázatok beadási határideje augusztus 15-e volt.
-A Veszprém Megyei Önkormányzat december 7-ei ülésén gyakorolta egyetértési jogát az Irányító Hatóságtól megkapott pályázatokkal kapcsolatban. Az összes benyújtott pályázat közül most 51 került közgyűlés elé, ezek között 3 pápai anyag szerepelt - ismertette a városvezető a nyilvánossá vált döntéseket. Hozzátette, a másik 5 projekttervről semmilyen információval nem rendelkeznek jelenleg, ezek eredménye később fog eldőlni.

Az egyik nyertes pályázat a Napsugár Bölcsőde infrastrukturális fejlesztése Pápán, melyre 218 millió forintot nyert el a város, pozitív elbírálást kapott az Iparterületek fejlesztése a pápai Felsővárosban című pályázat, aminek megvalósítására közel 603 millió forintot kaptak, és a már ismert nyertes pályázatok között szerepel a Zöld város II. ütem munkacímet viselő anyag, ami 574 millió forintos fejlesztési forrást jelent. Mindhárom pályázat esetében a megpályázott teljes összeget elnyerte a város, a projektek támogatási intenzitása 100 százalékos, vagyis elméletileg önrészt nem igényelnek.
-A Napsugár Bölcsőde fejlesztése 10 férőhelybővítést jelent valamint gépészeti megújítást, külső és belső részleges felújítást. A projekt eredményeképpen 88 férőhelyes, korszerű, a mai kor követelményeinek megfelelő, akadálymentes és gazdaságosan üzemeltethető bölcsőde jön létre - közölte Áldozó Tamás.

Az iparterület-fejlesztésre vonatkozó pályázat lényege a Szabó Dezső utca megépítése és a mellette lévő zöldmezős beruházásokra alkalmas iparterületek feltárása. Ez azt jelenti, hogy a Táncsics és Acsádi utca kereszteződésétől megépül a Szabó Dezső utca a 83-as számú főútig, ezzel új bevezető útja lesz a városnak, ennek a két oldalán lévő területeket tárja fel a projekt, és a közlekedési infrastruktúra fejlesztésén túl közműfejlesztés is megvalósul a beruházás keretében.

A Zöld város II. üteméről a városvezető elmondta, 2 beavatkozási területe van a projektnek, egyik a Bakonyér meder és a Várkert út közötti zöld sáv, másik pedig a Vajda lakótelep melletti Külső-Várkert területe. Ez utóbbi helyszín nem tartalmazza a Bakonyerdő Zrt. által megkezdett erdőmegújítási területet.
-Ennek projektnek az eredményeképpen többek között biztosítjuk a tómeder vízellátását, a tó mellett a mostani helyett egy nagy, korszerű játszótér épül és közösségi rendezvények tartására alkalmas teret alakítunk ki - tájékoztatott a polgármester.

Összegezve elmondható, eddig 22 TOP-os pályázatot nyújtott be a város, ebből 3 nem kapott támogatást, 14 nyert, a többiről pedig még nem született döntés. A 14 nyertes pályázat 8 milliárd 162 millió forint beruházást jelent, ekkora fejlesztési forrás fölött még sohasem rendelkezett a város.
Áldozó Tamás arról is szólt a sajtótájékoztatón, a városban több pályázatot nyújtottak be az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázati felhívásaira, néhánynak az eredménye már ezek közül is ismert: a Mező kollégiumának energetikai korszerűsítésére 92 millió forintot nyert el az intézmény, a városi könyvtár pedig 40 millió forintot költhet egyes épületeinek energetikai felújítására.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!