Vagyonvédelmi jótanácsokat osztottak a Házhoz megyünk program keretében


2017-12-14 16:32:31  | cikk: HuHa  | 


Vagyonvédelmi jótanácsokat osztottak a Házhoz megyünk program keretében főképe
Egész napos rendezvényt tartott kedden a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pápai Rendőrkapitányság a Házhoz megyünk országos program keretében. Mint ismeretes, az ORFK által 2015-ben meghirdetett kampány kezdetben a vagyonvédelemre fókuszált, ma már azonban teljes körű bűnmegelőzési programmá vált. Veszprém megyében idén 23 rendezvényt tartottak ennek keretében, a pápai program délelőttjén a Szent István Római Katolikus Általános Iskolában jártak az Egy nap a biztonságért, egy nap az iskolában rendezvénnyel, délután pedig a Városházán lakossági fórumot rendeztek.
Gaál Csaba címzetes rendőr őrnagyí a megyei helyzetről beszélt

A fórum fő témája a vagyonvédelem volt, a rendőrök és szakemberek azokat a legfontosabb tennivalókat, viselkedési formákat osztották meg a hallgatósággal, melyek segíthetnek a betörések, trükkös tolvajlások megelőzésében. Gaál Csaba, a VMRFK kiemelt megelőzési főelőadója előbb a megyei bűnügyi helyzetről beszélt, majd arra figyelmeztetett, hogy a lakosok maguk is felelősek értékeik, vagyonuk biztonságáért, a sértetté válást megfelelő zárak használatával, ajtók és ablakok bezárásával, idegenekkel szembeni óvatos magatartással megelőzhetik.

Dr. Nagy Ákos, a Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hasznos kezdeményezésnek tartja a Házhoz megyünk programot, hiszen felvilágosítja a lakosságot, hogy mit tehetnek azért, hogy megelőzzék, lehetetlenné tegyék az elkövetők számára, hogy magánszférájukba behatolva értékeket tulajdonítsanak el tőlük. Előadásában kiemelte, a PRK illetékességi területén évek óta csökken a lakásbetörések száma, ugyanakkor azt tapasztalják, hogy a bűnözés struktúrája, dinamikája megváltozott.
-Az elkövetői kör megváltozott, a betöréses bűncselekmények többségét nem helyi vagy helyi kötődésű személyek követik el, hanem utazó bűnözők - közölte az alezredes. Ezt mutatja egy közelmúltban történt lakásbetörés sorozat is: novemberben egy nap alatt 3 lakásba törtek be Pápán, a nyomozók a Veszprémi Rendőrkapitánysággal együttműködve egy akció keretében elfogták a két külföldi állampolgárt, akik megalapozottan gyanúsíthatók a 3 pápai lakásbetörés mellett veszprémi, győri, soproni és szombathelyi lakásbetörésekkel is.
Dr. Nagy Ákos rendőr alezredes a legfontosabb vagyonvédelmi tanácsokat osztotta meg a hallgatósággal

A bűnügyi osztály vezetője a megelőzés lehetőségei közül a riasztóberendezések használatát emelte ki, főként azokat, melyekhez távfelügyelet is tartozik.
-Nem tartom szerencsésnek, hogy a családok amikor elhagyják otthonukat - például nyaralni mennek - a közösségi médiák felületén a nyaralás időpontjában képeket posztolnak, ezzel ugyanis világgá kürtölik, hogy nem tartózkodnak otthon - figyelmeztetett. A trükkös lopásokról, a vagyon elleni bűncselekmények másik jellemző formájáról elmondta, ezeknek leginkább az idősebb korosztály van kitéve, volt olyan sértett, akit egy év alatt kétszer is becsaptak az elkövetők. A PRK illetékességi területén idén is voltak ilyen bűncselekmények, a bűnügyi osztály ezek felderítésére kiemelt figyelmet fordít és szép sikereket ér el.
-Az elkövetők itt is főként utazó bűnözők, akik különböző valósnak tűnő álszituációkat teremtenek, és az ingatlanba bejutva, a sértett figyelmét elterelve eltulajdonítják az otthon tárolt készpénzt. Az a javaslatom, hogy legyenek gyanakvóbbak, első szóra ne engedjenek be idegent az otthonukba, kérjenek igazolványt, ellenőrizzék őket. Ez a védekezés legmegfelelőbb módja az ilyen bűncselekmények megelőzésére - javasolta az alezredes, hozzátéve, a közműszolgáltatók, a nyugdíjfolyósító nem küld készpénzt, ezzel az indokkal senkit sem szabad beengedni. Azzal is megelőzhetők a károk, ha a pénzüket nem az ágynemű alatt dugják el, hanem bankban tartják, ha pedig mégis nagyobb mennyiségű készpénzt tartanak otthon, legalább ne egy helyen rejtsék el a teljes összeget.
A vagyonvédelmi berendezések használata segíthet megelőzni a lakásbetöréseket

A Házhoz megyünk program év végi lakossági fórumán a kampányt támogató biztosítótársaság képviselője beszélt arról, hogy a lakásbiztosításoknál mire kell ügyelni és miben segíthet a biztosító kár esetén, a Vagyonvédelmi Kamara Veszprém Megyei Szervezetének munkatársai vagyonvédelmi eszközöket, berendezéseket, megfizethető árú riasztókat mutattak be az érdeklődőknek, az épület aulájában pedig információs pont működött vagyonvédelmi kiadványokkal.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!