Tűzoltónap a Spartacus pályán


2010-05-08 19:30:49  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Tűzoltónap a Spartacus pályán főképe
Pápa Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága tűzoltó napot tartott ma a Spartacus pályán. Védőszentjükre, Szent Flóriánra emlékeztek így a lánglovagok.  Dr. Kovács Zoltán polgármester mellett részt vett a rendezvényen Miskolci Tibor ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettese is. 9 órakor Bocskay László önkormányzati képviselő, Németh Tamás tűzoltó alezredes és Kovács Péter tűzoltó főhadnagy a pápai tűzoltóság és a város nevében megkoszorúzta a Flórián utcában található emlékművet, majd a Spartacus pályán a városi parancsnok a pápai tűzoltóság történeti áttekintését és a Szent Flórián legenda ismertetését követően köszöntötte az ünneplőket.

- Minden évben megünnepeljük a Flórián-napot, elsősorban a múltat idézzük fel általa, hisz ez a mi történelmünk, de mellette megpróbálunk a jövőbe is tekinteni. Azért dolgozunk, hogy amit az őseink felépítettek, azt mi megtartsuk és egy kicsit magasabb szintre emeljük. Tűzoltóságra mindig szükség volt és szükség lesz-mondta Németh Tamás.

A tűzoltó alezredes köszöntőjében kiemelte, a tűzoltók számára Flórián, a tűzoltó munka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését. Az elkötelezett hivatástudat alapja a vállalt munkába vetett hit és a hagyományokhoz való ragaszkodás.

- Szent Flórián az a példakép számunkra, akinek az életét a bajbajutottak segítése döntően meghatározta - mondta a tűzoltóság vezetője.

A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően díjakat és jutalmakat adtak át a kiemelkedő munkát végző lánglovagoknak. A város önkormányzatának elismerését, a 2010-es Év Pápai Tűzoltója címet Gerencsér Péter tűzoltó főtörzsőrmester kapta. A Pápa Városi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság dicséretben és jutalomban részesítette Szent Flórián napja alkalmából Bolla Róbert tűzoltó főtörzsőrmestert, Császár Szabolcs tűzoltó főtörzsőrmestert, Csöngei István őrmestert. A Magyar Tűzoltószövetség Flórián napja alkalmából Szolgálati Érem kitüntetésben részesítette Horváth Sándor tűzoltó hadnagyot és Bedecs Gábor tűzoltó főhadnagyot. Az okleveleket dr. Kovács Zoltán polgármester és Németh Tamás tűzoltó alezredes adta át. A Pápai Tűzoltóság részére nyújtott támogatás elismeréseként a pápai parancsnokság emléktárgyat ajándékozott dr. Kovács Zoltán polgármesternek.

A pápai tűzoltók és családjaik számára szervezett ünnepi rendezvényt egész napos  szórakoztató programok - köztük az elmaradhatatlan foci és a pörköltfőzés - színesítették.


Képek:

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje

Cesiaban (a mai Felső-Ausztria területén) született a III. század második felében Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán, rövidesen a Caecia erőd parancsnoka lett. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián - szinte kilátástalan helyzetből - megfékezett. Katonái, kiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát s hírét szájról szájra adva, megszületett a Flórián-legenda.

A keresztényüldözés idején Flórián igazságérzete, emberségessége fellázadt az Aquiliniusz prefektura kegyetlenkedései ellen. Börtönben sínylődő 40 társa mellé állt, magát ő is kereszténynek vallva. Amikor megtagadta az áldozat bemutatását a római isteneknek, kegyetlenül megkorbácsolták, majd a császár parancsára 304. május 4-én kővel a nyakában az Enns fo1yóba vetették.

A ránk maradt írásos emlékek szerint holtteste fennakadt egy sziklán, sas vigyázott rá, mígnem egy Valéria nevezetű keresztény asszony rátalált, kocsijába rejtve elvitte Lorchba és tisztességgel eltemettette.

Forrás: www.mommo.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!