Nagy európai karácsonyfadísz csere program a Tarczyban


2017-12-12 15:55:21  | cikk: Babos Petra  | 


Nagy európai karácsonyfadísz csere program a Tarczyban főképe
A Europe Direct Tájékoztató Központ Wrexham 2017-ben is megszervezte a „European Christmas Tree Decoration Exchange” nevű programot, melyet „A nagy európai karácsonyfadísz csere” néven népszerűsített a Veszprém megyei Europe Direct Tájékoztató Központ. A Tarczy Lajos Általános Iskola a tavalyi évben vett részt a programban először, s a nagy sikernek köszönhetően idén is neveztek rá.
Hardi Tünde tagozatvezető elmondta, ez egy kulturális csereprojekt, ami során a résztvevő iskolák, osztályok 30 európai iskolával kerülnek kapcsolatba. A diákok egy-egy, a saját országukra, városukra jellemző karácsonyfadíszt készítenek saját kezűleg a partnerintézményeknek, majd pedig postázzák a díszeket egy, az iskolát és a saját karácsonyi szokásokat (ünneplés módja, ételek, hagyományok, énekek) tartalmazó információs csomaggal. A 4. e tanulói dr. Kissné Vadicsku Patrícia tanítónő segítségével készítették el az ajándékokat.
Az olaszok fadísze

-Mi, úgy gondoltuk, hogy Pápa a kékfestés városa, ezért sógyurmából fadíszt készítettünk, s kék alapon fehérrel díszítettük. A csereprojekt célja, hogy a csomagváltásoknak köszönhetően a tanulók kreatív és játékos módon tudják bővíteni földrajzi, történelmi és nyelvi ismereteiket, miközben kapcsolatba kerülnek más - országok iskoláinak tanulóival, megismerve azok kultúráját, hagyományait és így azt is, mit jelent európai polgárnak lenni - mondta Hardi Tünde, aki az olaszok díszét emelte ki, akik idén tésztából, az ő kedvenc ételükből készítették az ajándékot. A csomagküldés kölcsönös volt, így az iskola a program végén a partnerintézményektől kapott díszekkel egy EU-karácsonyfát tudott felállítani, az információs csomagok segítségével pedig a partneriskolák országainak nyelvét, karácsonyi hagyományait, ételeit, történeteit ismerhették meg. A beérkezett csomagokból egy kiállítást is rendeztek az aulában.
A tagozatvezető kiemelte, Görögországban nem szenteste, hanem január 1-én kapják a gyerekek az ajándékot. Így a szenteste és a január 1. közötti időszak a várakozás az apróságoknak. Január 1-én a görög Télapó hozza az ajándékot.
Hardi Tünde hozzáfűzte, Ausztriába, Belgiumba, Észtországba, Horvátországba, Franciaországba, Németországba, Görögországba, Olaszországba, Máltára, Portugáliába, Romániába, Spanyolországba és az Egyesült Királyságba küldtek ajándékot, s kaptak ők is viszont csomagot.
Pálffy Zorka 4. e osztályos diáktól megtudtuk, nagyon örül, hogy ő is részt vehetett a programban, mert rengeteget tanulhattak az egyes országok szokásairól. A kislány a belgáktól kapott ajándékot bonthatta ki, s elmondta, a kedvence egy angyalka a franciáktól.
Nagy Máté Ferenc éppen a születésnapján bonthatta ki a norvégok ajándékát, ami egy angyalka volt egy nagy gömbben. Mátétól megtudtuk, ők kékfestős díszt küldtek, ami szerinte nagyon szép lett. A fiú hangsúlyozta, kapni és adni is nagyon jó érzés volt.
A pompás karácsonyfa az aulában kapott helyet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!