Ülésezett a Települési Értéktár Bizottság


2017-12-08 23:29:04  | cikk: Babos Petra  | 


Ülésezett a Települési Értéktár Bizottság főképe
Ma tartotta soron következő ülését a Települési Értéktár Bizottság. Az első napirendi pont szerint ünnepélyesen átadták a Veszprém Megyei Értéktárba felvett értékek felterjesztői részére az elismeréseket, a plaketteket, amelyeket dr. Hermann István elnök nyújtott át. Plakettben részesült Molnár Lajos, aki Petőfi Sándor költővé érésének pápai motívumai és dokumentumai, Petrik Iván, aki Pápa mezőváros középkori oklevelei és pecsétjei és Sántha Csaba, aki a Pápai Edvy Malom Fogadó és Barokk Udvarház értéket terjesztette fel a Veszprém Megyei Értéktárba.
Dr. Hermann István elmondta, három olyan értéket sikerült a Veszprém Megyei Értéktárba bejuttatniuk, amelyek pápai személyek által beterjesztettek és a városhoz kapcsolódnak. Nagy örömükre, így már négy érték szerepel Pápáról a megyei értéktárban, de reményeink szerint még fognak elbírálni pápai értékeket, amelyeket felterjesztenek.
Molnár Lajos elmondta, Petőfi élettörténetével már sokat foglalkozott a korábbiakban is.
-A Várostörténeti Kör egyik foglalkozásán vetődött fel az ötlete annak, hogy kellene ajánlani a megyei értéktárba, s ekkor gondoltam úgy, hogy én Petőfi pápai tartózkodását jobban kidolgozom. Úgy gondolom, azok az indoklások, amelyeket felhoztam, megfelelőek voltak. Petőfi beilleszkedett egy iskolaközösségbe, részt vett a Képzőtársaság munkájában, s egyre szélesebb lett a látóköre ez idő alatt. Ennek a gyakorlatnak köszönhetően megírta a Borozót. A Képzőtársaság könyvében mindig Petrovics néven írta alá a nevét, de egyszer Petőfi Sándorként, tehát itt vált költővé - mondta el Molnár Lajos.
Molnár Lajos átveszi a plakettet

Petrik Iván kiemelte, azt gondolta, hogy a levéltári anyagok között nagyon sok olyan van, ami odaillene. Úgy vélte, hogy egy olyan dokumentum legyen az első, amit felvesznek, amely a középkori élethez kötődik, hogy mennyire fejlődő város is volt Pápa a 15. században. Ez a két saját kiadvány, ami fennmaradt a középkorból, a város pecsétjével. A 15. század elején már volt Pápának pecsétje. Ezt használták a 16. század végéig. Erről készült egy másolat.
Petrik Iván is plakettet kapott

Az ünnepélyen Sántha Csaba nem tudott részt venni, neki a későbbiekben juttatják el a plakettet.
Az ülésen szó esett még a beérkezett javaslatokról, a 2018. évi munkatervről és az Értéktár kiadványról is.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!