MSZP-s sajtótájékoztató helyi gazdasági kérdésekről


2017-12-06 16:40:18  | cikk: pi-pa  | 


MSZP-s sajtótájékoztató helyi gazdasági kérdésekről főképe
A legutóbbi képviselő-testületi ülésen elhangzottakkal kapcsolatos véleményét ismertette ma délelőtti sajtótájékoztatóján Grőber Attila önkormányzati képviselő, az MSZP helyi elnöke.
A kommunális adóval kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat 2015-ben vezette be - már nem először - ezt az adónemet. Akkor az előterjesztést csak a Fidesz képviselői támogatták, és az újbóli bevezetést az egyik nagy pápai gazdasági társaság elleni csődeljárás miatt jelentkező helyi iparűzési adó bevétel kiesésével indokolták. Azt már akkor elismerték, hogy a kommunális adó, és az akkor bevezetett telekadó nagyobb bevételt eredményez, mint ami az iparűzési adóból kiesik. A helyzet mára megváltozott, hiszen az érintett gazdasági társaság működik, helyi iparűzési adó fizetésére kötelezett és 2018. május 31-ére a 2017-es évi tényleges nettó árbevétel alapján kell teljesítenie ezt a kötelezettségét. Így a kommunális adó bevezetésekor aktuális indoklás már nem állja meg a helyét. Ebből logikusan az következne, hogy a kommunális adót ki kell vezetni a rendszerből. Azt a javaslatot, ami az adó mértékét adótárgyanként nulla forintban állapította volna meg, valamennyi ellenzéki képviselő támogatta, a fideszes többség azonban elutasította, így továbbra is kell kommunális adót fizetniük a pápaiaknak.
Grőber Attila szólt a telekadó kérdésköréről is. Az Öreghegy, Kishegy és Törzsökhegy területén többen zártkertté nyilváníttatták a termőföldeket azért, mert így az esetleges értékesítéskor egyszerűbb az ügyintézés. Ezzel azonban telekadó fizetésére váltak kötelezetté, aminek mértéke akár a 100.000 forintot is elérte, esetenként meg is haladta. Mint mondta, az előterjesztésben a rendelettel kapcsolatban két változat szerepelt. A „B” változat szerint adótárgyanként évi 15.000 forintot kellett volna fizetni, ezzel szemben a többség az „A” változatot szavazta meg, így a zártkertek után továbbra is jelentős mértékű telekadót kell fizetni. Ha a tulajdonosok ezt nem szeretnék, keresztül kell menniük azon a hosszadalmas eljáráson, amivel a zártkertet ismét termőfölddé nyilváníttatják.

Grőber Attila a helyi adókkal kapcsolatos véleményét ismertette

A sajtótájékoztatón elhangzott, az építményadó kapcsán egy új adónemet, a reklámhordozó felületekre vonatkozó adót vezetett be az önkormányzat. Ennek mértéke a központi szabályozás szerint maximum négyzetméterenkénti 12.000 forint lehet. A pápai képviselőtestület többsége úgy döntött, maximális összeggel vezeti be az új adót. Szintén ehhez a rendelethez kapcsolódik, hogy a döntés értelmében a fogyatékossággal élők, vagy az őket szállító gépjármű tárolója mentes az adó alól. Grőber Attila ennek kapcsán úgy fogalmazott, a cinizmus határát súrolja, hogy egy kedvezményt összekapcsoltak egy új adó bevezetésével. Sokkal szerencsésebb lett volna, ha a két döntés két külön ölésen születik meg.
A képviselő a zárt ülésen meghozott döntések közül a Pápai Termálvízhasznosító Zrt és az önkormányzat közti telekcsere ügyéről is szólt. Az önkormányzat a Gyógyászati Központtal szemközti sportpályát elcserélte a termálvízhasznosító tulajdonában lévő területekre. Mint mondta, ezzel nem ért egyet, mert ez a telek túlságosan értékes ahhoz, hogy ott üdülőfalut hozzanak létre. Emellett az a véleménye, hogy a sportpályák területét nem szűkíteni, hanem bővíteni kellene, ráadásul a környéken van olyan ingatlan, ami sokkal inkább megfelelne az üdülőfalu építésére.
Grőber Attila rámutatott, a vita során adófilozófiai kérdések is felmerültek, melynek kapcsán két dologra hívta fel képviselőtársai figyelmét. Az egyik az volt, hogy alkalmasnak és késznek kell lenniük arra, hogy megértsék, többféle releváns és igaz adófilozófia is létezhet. Felmerült az egykulcsos adó kérdése, amikor is elhangzott a „Fizessenek a gazdagok!” mondat is. A szocialisták helyi elnöke hangsúlyozta, úgy gondolja, valóban így kellene lennie. Aki ma, Magyarországon havi egymillió forintot keres, attól elvárható, hogy ne olyan adókulccsal adózzon, mint aki 150.000 forintot visz haza. A másik adófilozófiai vita a kommunális adóról bontakozott ki. Ezzel kapcsolatban elvárható lenne, hogy a mentesség körét kiszélesítsék, hiszen az nem igazságos, hogy valaki egy 40 négyzetméteres garzon után annyi kommunális adót fizet, mint más egy 200 négyzetméteres ház után. A kommunális adó kivetését egyébként akkor tartaná logikusnak, ha előre és világosan megjelölnék azt a célt, aminek megvalósítását ebből a bevételből finanszírozzák. Példaként a pálkövei tábor felújítását említette, hogy később kidolgozhassanak egy pápai gyermekek balatoni nyaraltatását támogató programot.

Szépen gyűlnek az adományok az MSZP "Mosolydoboz" akciójában

Grőber Attila a sajtótájékoztató végén felhívta a figyelmet arra, továbbra is tart Mosolydoboz akciójuk, melynek során december 16-áig várják a jótékony célú felajánlásokat. Az összegyűlt adományokat még ünnepek előtt eljuttatják rászoruló családokhoz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!