A balatonfüredi Jókai-napokon bemutatkozott a pápai Jókai Kör is


2010-05-08 09:28:22  | cikk: Tóth Tamara  | 


A nagy múltú rendezvénysorozaton bemutatkozott a pápai Jókai Kör is. A Városi Múzeumban 16 óra 30 perckor kezdődött az egyesület múltját és jelenét bemutató előadássorozat, a program házigazdája a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület volt.

Huszár János, a Pápai Jókai Kör Egyesület tiszteletbeli tagja, Bél Mátyás-díjas helytörténész a Jókai Kör pápai kötődéséről beszélt.

- A körnek múltja van a városban, hiszen 1893-ban alakult, a nevét adó író még élt, Jókai volt a fővédnöke és Fenyvesi Ferenc főispán volt az első elnöke. Tehát múltja van. Szerencsések vagyunk, hogy mi könnyen fel tudjuk idézni ezt és tovább folytatni a tevékenységet- mondta el kérdésünkre Huszár János.

Bódi Lászlóné, a Pápai Jókai Kör irodalmi önképzőkörének vezetője szemelvényeket olvasott fel Jókai írásaiból az önképzőkör közreműködésével.

- Jókai műveket, az íróról szóló verseket adott elő az önképzőkör. Megpróbáltunk olyan kuriózumokat elszavalni, melyek valóban ritkán hallhatóak. Ezt megelőzően tartottam előadást Jókai Pápa városával való kapcsolatáról. Mi mindenhol ott vagyunk, ahol Jókai hagyományt lehet ápolni, ez szent kötelességünk. Felkeressük azokat a helyeket, amelyek Jókai emlékét idézik, és mindenhol emlékezünk az író évfordulóiról. Nagyszerű érzés számunkra, hogy Pápa a díszvendége ennek a nívós rendezvénysorozatnak- mondta el érdeklődésünkre Pápa legrégebbi egyesületének tagja.

A délután sétahajózással folytatódott a Balatonon. A Jókai hajón utazott dr. Kovács Zoltán Pápa város polgármestere, Kanozsainé dr. Pék Mária jegyző, Rádi Róbert művelődési osztályvezető és Venczel Csaba önkormányzati képviselő társaságában. A hajó fedélzetén könyv és folyóirat bemutatókat tartottak. Az irodalmi fedélzetmester dr. Praznovszky Mihály volt, aki a Tempevölgy című folyóirat 2010. évi első számát mutatta be a népes hallgatóságnak. Városunkat Gosztola István képviselte a programon, aki részleteket olvasott fel Jókai Napi könyvek 8. számú írásából, előadásának címe: „Utóhangok az Arany emberhez”.

18 órától a Kisfaludy színpadon a Kőris népzenei együttes kíséretében bemutatkozott városunk egyik kiemelkedő jelképe, a több mint 25 éves Vadvirág Néptáncegyüttes. Műsorukat követően 19 órától levetítették az 1962-ben megjelent, Gertler Viktor rendezte Az aranyember című filmet a Kisfaludy Galériában. A vetítés előtt Tarján Tamás beszélgetett a film szereplőivel, Pécsi Ildikó és Bárány Frigyes színművészekkel.

A két napos rendezvénysorozat szombaton délelőtt 11 órától Jókai bablevesfőző versennyel folytatódik a Koloska étteremben. Délután 15 óráig a szervezők folyamatos műsorral várják az érdeklődőket a Kisfaludy színpad elé, fellép a pápai Vadvirág Néptáncegyüttes mellett a Pápai „Tánc- Lánc” AMI Rügyecskék elnevezésű csoportja, a pápai Jókai Mór Művelődési Központ Tücsök gyermek néptánccsoportja és bemutatkoznak a balatonfüredi művészek is. 14 órakor lesz a főzőverseny eredményhirdetése és a díjkiosztás. Természetesen szombaton is ingyenes a belépés és a múzeumi tárlatvezetés. A rendezvény helyszínén népművészeti kirakodó vásárral, könyv és relikvia börzével várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó cikkek:


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!