Magyar hét az Erkelben


2017-12-04 18:47:49  | cikk: Babos Petra  | 


Magyar hét az Erkelben főképe
Az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola december 4. és 8. között rendezi meg a magyar hetet. A projekthét során változatos programokat kínálnak, melyek segítségével az erkeles diákok, a QSI tanulói, tanárai betekintést nyerhetnek a magyar kultúra, néphagyomány, gasztronómia rejtelmeibe. A projekthéten a QSI iskola diákjai és tanárai is részt vesznek.
A magyar hetet a rendezvény fővédnöke, Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg, aki mint mondta, nagy öröm a város számára, hogy az itt állomásozó katonák szívesen kapcsolódnak be a város programjaiba, keresik a lehetőségeket az együttműködésre, barátságok kialakítására. Reméli, a két intézmény között gyümölcsöző kapcsolat alakul ki.
A projekthét nyitónapján az Erkel iskola és QSI iskola testvériskolai kapcsolatot kötött egymással, melynek értelmében közös programokon vesznek részt, illetve az erkeles diákok az angol nyelvet gyakorolhatják.
Heizer Zoltánné és J.C. Sanders

J. C. Sanders, a QSI igazgatója kiemelte, öröm számukra, hogy az Erkellel testvériskolák lehetnek, szeretnének többet megtudni a magyarokról. Remélik, a kapcsolat hosszú távú lesz és sok-sok közös programot valósíthatnak meg a jövőben.
Heizer Zoltánné is örömét fejezte ki a testvériskola létrejöttével kapcsolatban. Mint mondta, úgy gondolták ez a projekthét egy kiváló alkalom arra, hogy a külföldi diákok is megismerkedjenek a magyar hagyományokkal.
-Nagyon boldogok voltunk, hogy a QSI iskola szívesen vette a meghívásunkat a rendezvényre. Reméljük, még nagyon sok közös programunk lesz a jövőben - emelte ki az igazgatónő.
Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója köszöntőjében gratulált a két intézmény testvériskolai kapcsolatához.
- A gyermekek kompetenciáinak fejlesztésén túl olyan nemzetközi kapcsolatok kialakításának küszöbén állunk, amelynek keretében lehetőség nyílik az oktatás, a nevelés különböző területein kívül a szerzett tapasztalatok és a jó gyakorlatok megosztására. Ezen túlmenően lehetőség nyílik a nyelvtudás fejlesztésére, az idegen környezetben való eligazodás kipróbálására, az idegen környezetben való helytállás erősítésére, és a választott partnerországok kultúrájának megismerésére. Az intézmény profiljából adódóan az ének-zene területén nyújt kiváló oktatási eredményeket, mindezek mellett a hagyományok ápolására is törekszik, ezért tantervi keretek között néptánc oktatása is zajlik. A projekthéttel úgy gondolom, minden arcát megmutatja majd az iskola. Egy „Boldog iskola” programban résztvevő intézményben miről is szólhatna az első alapvető lecke, mint arról ,hogy „Közelebb kerülünk ahhoz, amik vagyunk, ha nyitunk a világra. Megfelelő kommunikációval, nem látható falak omlanak le, egymásra találunk.” - mondta Egyházi Andrea, aki végül azt kívánta, hogy a közösen szervezett programokon keresztül mindkét intézmény számára nyíljon lehetőség egymás megismerésére, legyen benne sok boldog pillanat, élmény.
A gyerekek élvezték a koncertet

A hétfői rendezvényen részt vett a Kiss Kata Zenekar is, akikkel az Erkel életreszóló barátságot kötött, amikor négy évvel ezelőtt egy koncertjükön együtt énekeltek. Nagy örömükre sokszor voltak már munkakapcsolatban a zenekarral, több alkalommal is szerepeltek a Duna TV-ben. A Magyarból jeles című lemezükön erkeles diákok is énekelnek, így az ország összes iskolájában hallhatják a pápai tanulók gyönyörű hangját.
És természetesen, ha már közeleg december 6-a, akkor a Mikulás is ellátogatott az Erkelbe, hogy a QSI diákjait is köszönthesse.
A projekthét holnap délután folytatódik, amikor is kézműves forgatag vár a népes diákseregre az aulában. Az egész hetes gazdag programsorozat pénteken gasztronómiai bemutatóval zárul majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!