Pápa-a hagyományaiban élő város


2010-05-08 09:25:55  | cikk: Tóth Tamara  | 


A XIX. Jókai-napok rendezvénysorozata pénteken 11 órától a Városi Múzeum megnyitójával folytatódott, ahol Vígh Annamária, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának vezetője mondott köszöntőt. A megnyitót Irodalmi matiné követte a Csokonay utcában található Bergmann cukrászdában, bemutatkozott a Nagyítás című folyóirat. 13 órától Orbán László pápai mesterszakács várta Jókai díszebéddel a Blaha Hotelbe a meghívottakat, bemutatva a különleges pápai gasztronómiát. A menü hideg előétel: Kocsonyázott „Pápai” füstölt csülök tormahabbal és kerti salátával, melyet Kakukkfüves bakonyi vaddisznóleves illatos gombákkal követett, főételként Konfitált csirkemell filét ettek a meghívottak érlelt libamellel és kapros juhtúróval bélelve, medvehagymás polentával, paprikás mártással. Desszertnek a mesterszakács Almás-diós palacsinta bélest készített somlói furminthabbal.

A délután egyik kiemelkedő programja a Dunántúl Athénje-Pápa című kiállítás megnyitója volt a Kisfaludy Galériában. A Galéria 2006-ban a Balaton Ékköve I. kiemelt projekt keretén belül alakult át. Ezt az épületet még maga Jókai Mór is látta, hiszen az 1820-as években már állt, a Bencés Apátság birtokában lévő fürdőhöz tartozott, vendéglő, vendégház funkciója volt. A kiállítás életképeket mutat be Pápa múltjából és jelenéből. A résztvevőket dr. Hermann István, az Oktatási és Vallási Bizottság elnöke, pápai önkormányzati képviselő köszöntötte:

- Pápa a Templomok Városa, hiszen a protestáns templomok mellett hat katolikus templom van, ezen kívül négy barokk templom található a városban. Pápa egyben ősi diákváros a 372 éves bencés, ma Türr István Gimnáziumával és a 479 éves Református Kollégiumával. Pápa az ipar területén is nagyon fontos város volt, a Malmok Városa címet viseli. Egykoron a soha be nem fagyó Tapolca forrásnak köszönhetően 22 malom őrölte a gabonát. Pápa a Művészetek Városa, a teljesség igénye nélkül: Jókai, Petőfi, Csoóry Sándor, Rab Zsuzsa, Nagy László költőink, íróink, írónőink, A. Tóth Sándor, Nemcsics Antal, Somogyi József mind azok a személyiségek, akik Pápáról indultak, nálunk tanultak. Pápa a Fesztiválok Városa, hiszen idén XX. alkalommal rendezzük meg a Játékfesztivált. Pápa épített öröksége Balatonfüredhez hasonlóan a polgári gyökerekre, a reformkorra emlékezteti az odalátogatókat- mondta köszöntőjében Hermann István.

A kiállítást Kerpel Péter művésztanár nyitotta meg és mutatta be részletesen. A Pápai Református Kollégium tanára beszédében rövid történeti áttekintést adott a kiállított tárgyakról, képzőművészeti alkotásokról, fényképekről, plakátokról és a paravánokon, tárlókon található emlékanyagokról. Kitért a város nevének eredete mellett a történelmére is. A kiállításon megtekinthetőek mindazok az értékek, amire mi pápaiak büszkék vagyunk.

- A teljesség igénye nélkül megrajzolt panoráma talán képes volt érzékeltetni azt a gazdag múltat és jelent, amelynek szerény bemutatására tett kísérletet a Kisfaludy Galériában látható kiállítás. Remélem, a képek és a relikviák között minden kedves látogató megtalálja a maga számára azokat az értékeket, amelyek révén tisztelettel és szeretettel tud a magyar kultúra és ezen belül Pápa városának kincsei felé fordulni-mondta Kerpel Péter.

Kapcsolódó cikkek:


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!