Közterületi emlékek újultak meg


2017-12-03 09:53:55  | cikk: HuHa  | 


Közterületi emlékek újultak meg főképe
Elkészült a felújítás, pénteken visszahelyezték eredeti helyére a Hild János emléktáblát a Kossuth utcai kapuszín alá. Az 1989-ben, a városfejlesztő és városépítő tevékenységért elnyert elismerésre ráfért a felújítás, most újra régi fényében pompázik a réztábla, s míg a Városgondnokság a tábla helyreállítását végezte, az épület falai is megújult tulajdonosuk által.
Visszakerült a Hild-emléktábla a helyére

-A tábla faszerkezete nem sérült meg, anyagpótlásra nem volt szükség, így azt csiszolták és védőréteggel festették le. A bronztáblát szakemberek újították fel: tisztították és patinázták - sorolta az elvégzett munkát Bakó István, a Városgondnokság igazgatója.
A tábla felújításának szükségességére egy lakossági fórumon hívta fel a figyelmet Schmidt Dezső, egykori munkatársunk a Városházáról - emlékeztetett Áldozó Tamás a Kossuth utcai kapuszínnél, hozzátéve a Városgondnokság ezen javaslat alapján továbbgondolta a feladatokat és a Március 15. téren álló két mellszobrot is megtisztíttatta: azokat is alaposan megpucolták és patinázták.
-Az ilyen bronz emlékek felújításának igazán nem az ősz az időszaka, de szeretnénk, ha a március 15-ei nemzeti ünnepre megújulna minden emlékmű a téren, és ígéretet kaptam arra a szakemberektől, hogy addigra a Turul is elkészül - tájékoztatott az igazgató.
Áldozó Tamás polgármester (jobbra) és Bakó István igazgató a Március 15. téren

Az idei évben egyébként már korábban is végeztek hasonló munkát a városban, tavasz végén az Eszterházy út elején található 2. világháborús emlékművet tették rendbe. Ott a szobor tisztításán és patinázásán kívül a beton talapzatot is megtisztították, bár a beivódott szennyeződés miatt tökéletes munkát nem lehet végezni, ismerte el Bakó István. Az emlékműnél a Városgondnokság munkatársai a tujasort is kicserélték, új növényeket is telepítettek, az emlékműhöz vezető utat pedig kiszélesítették, hogy koszorúzáskor az tiszteletadók egymás mellett is elférjenek. Az idén elvégzett munkálatok közel 300 ezer forintba kerültek - tudtuk meg.

-A közterületek képét, hangulatát ezek az objektumok meghatározzák, de általában kevés figyelem esik a gondozásukra, ezért is örömteli, hogy most ezek is megújulnak - fogalmazott a városvezető - amikor egy ilyen munka elindul, az további gondolatokat szül és érdemes végignézni az összes szobrunkat, hogy melyik igényel felújítást. A kőből készült szobrok közül néhányat már megújítottunk, például a Flórián és a Nepomuki Szent János szobrot, de ezek viszonylag gyorsan romlanak, ezért érdemes azokat is rendszeresen megtisztítani a szakmai szabályok betartásával - közölte a polgármester.
A 2. világháborús emlékmű szobrát és talapzatát is megtisztították

Áldozó Tamás arra is emlékeztetett, az önkormányzat most döntött arról, hogy pályázatot nyújt be az Eszterházy úton lévő 1. világháborús emlékmű felújítására. Erre egyébként már korábban is pályázott a város, akkor sikertelenül, most azonban mivel maradtak források a pályázat kiírójánál, felhívták a város figyelmét, hogy nyújtson be pályázatot.
-A városban több 1. világháborús emlékmű és szobor van, de az önkormányzat csak azokra pályázhat, amelyek a város tulajdonában vannak - közölte.
Mint megtudtuk, a Városgondnokság is tervez további közterületi szoborfelújítást jövőre, azt tervezik, hogy a JMSZK épülete melletti bronz szobrokat és a Fő téri szökőkutat is megtisztítják.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!