Családi fotóalbumok - Náni néni története


2017-12-01 19:52:35  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Családi fotóalbumok - Náni néni története főképe
Tegnap este tartották a Pápai Családi Fotóalbumok című előadássorozat 13. rendezvényét a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében. A népszerű sorozat keretein belül ezúttal a gannai Máhigné Grób Anna, Náni néni mondott el érdekességeket családja történetéről, emlékezetes pillanatokat megörökítő fotók segítségével.
A régi időket idéző fotográfiák kapcsán Náni néni gyermekkori emlékeit idézte fel, szüleivel, testvéreivel kapcsolatos történeteket osztott meg a hallgatósággal. Később szóba került az egyik legfájdalmasabb emlék, családjuk kitelepítése, amikor fejenként mindössze 80 kilogrammnyi holmival kellett útnak indulniuk, minden más ingó és ingatlan vagyonukat hátrahagyva. Aztán mesélt arról is, hogy a farkasgyepűi „száműzetés” után hogyan kerültek vissza Gannára, s végül hogyan térhettek vissza otthonukba. Az idős asszony a régi idők kapcsán elmondta, nem volt olyan szép, gazdag az élet, nem került minden nap rántott hús az asztalra, de szeretet volt és békesség. És ami a legfontosabb, az emberek ráértek beszélgetni egymással, nem úgy mint ebben a mai, felgyorsult világban.
Náni néni életéről beszélgetve elkerülhetetlen téma a Gannai asszonykórus, hiszen alapító tagja, s több, mint 35 esztendőn át aktív énekese volt a sváb hagyományokat ápoló közösségnek, s ahogy mondta, vitték kis falujuk, Ganna hírét messze az országban, és még a határokon túlra is. A kórussal volt lehetősége utazni, megismerni különböző tájakat, s ahogy fogalmaz, ekkor látta meg, hogy milyen szép is ami kis országunk valójában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!