Kék Advent a Kékfestő Múzeumban a fény jegyében


2017-11-29 22:47:53  | cikk: ha  | 


Kék Advent a Kékfestő Múzeumban a fény jegyében főképe

A hagyományokhoz híven, de új elemekkel gazdagítva szervezi meg advent első vasárnapjának programját a Gróf Esterházy Károly Múzeum. Az intézmény ezúttal is színvonalas rendezvénnyel várja a családokat, hisz kicsik és nagyok egyaránt találhatnak kedvükre való elfoglaltságot december 3-án a Kékfestő Múzeumban. Emellett egy valóban látványos és tartalmas kiállítás megnyitójának is részesei lehetnek a látogatók - mondta el dr. Nagy-L. István igazgató a Kék Advent programjait ismertető sajtótájékoztatón.

M. Varga Veronika múzeumpedagógus a 14 órakor kezdődő családi rendezény részleteit ismertette. Horváthné Szabó Andrea dalokkal hívogatja az érdeklődőket a foglalkoztató terembe, a kézműves játszóház helyszínére. Itt gyertyát márthatnak és mécsest készíthetnek a látogatók. Mindeközben a gyerekeket egy nyomozós játék is várja, a krampuszinas virgácsát kell megtalálni. A múzeum kertjében lesz a színpad, ahol 16 órától a Pápai Evangélikus Gyülekezet kórusa és a Weöres Sándor Általános Iskola diákjai lépnek fel.

17 órakor kezdődik a "Lámpást adott az Úr a kezembe" című kiállítás megnyitója. A tárlat kurátorai Reidmár Linda, a múzeum néprajzosa és Péterváry-Szanyi Birgitta régész. Az anyag a világítás fejlődését mutatja be a kezdetektől napjainkig. A kiállítás megnyitásának időpontja nem véletlen, mondta Reidmár Linda, hisz advent első vasárnapjával elindul a várakozás időszaka, a gyertyagyújtások fényében tekintünk a közelgő ünnepre. A "Lámpást adott az Úr a kezembe"-tárlat az tűz őskori megjelenésétől kezdve az ókori mécseseken és az archaikus világítókészségeken át a paraszti és a polgári családok lámpásait is bemutatja, de megidézik egy gyertyaöntő műhely hangulatát és a mesterségek különböző világítóeszközeit is. Az anyag válogatása a néprajz és a régészet ismeretanyagának felhasználásával történt. A kiállításhoz a gyerekek számára a sötétség és a fény játékának alkalmazásával kialakítottak egy interaktív kuckót is.

A kiállítás létrejöttét Dr. Áldozó Tamás is támogatta a polgármesteri alapból, valamint a Nemzeti Kulturális Alapnál is sikerrel pályázott az intézmény tárlat létrehozásához. A "Lámpást adott az Úr a kezembe" című kiállítást Unger Tamás alpolgármester nyitja meg december 3-án 17 órakor. Az alkalmon közreműködnek a tarczys diákok, valamint az érdeklődők is aktív részesei lesznek a programnak, hisz a kézműves játszóházban elkészített mécsesekkel, gyertyákkal vonulhatnak majd a múzemkertbe, ahol a lobogó tűz körül a Musical Stúdió tagjai énekelnek lélekmelegítő dalokat. A rendezvény ideje alatt a kemencénél zsíros kenyér és forró tea, valamint forralt bor várja a látogatókat. A rendezvény ingyenes.

Képek:


Címkék: advent
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!