Advent a várakozás időszaka - Előadás a GYFGK-ben


2017-11-28 18:59:41  | cikk: Babos Petra  | 


Advent a várakozás időszaka - Előadás a GYFGK-ben főképe
A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör hétfő este tartotta idei utolsó összejövetelét, melynek témája az advent volt. Polgárdi Sándor evangélikus esperes elmondta, néhány nap múlva advent kezdődik. Advent első vasárnapja a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete. A liturgiában az advent színe a lila, kivéve advent harmadik vasárnapját, amikor szabad rózsaszínt használni. A szó a latin adventus Domini, az Úr eljövetele kifejezésből származik.
Polgárdi Sándor esperes

-Az adventi időszak szimbóluma, jelképe az adventi koszorú, amelyet rendszerint fenyőgallyakból fonnak, a ráhelyezett négy gyertya közül minden vasárnap eggyel többet gyújtanak meg. A szokás a 19. században jött divatba, de gyökerei még a pogány korba nyúlnak vissza. Az első, kocsikerék nagyságú adventi koszorún még 24 gyertya állt, és minden hétköznap egy fehéret, minden vasárnap egy pirosat gyújtottak meg. Az első adventi koszorú elkészítése Johann H. Wichern német evangélikus lelkész nevéhez fűződik, aki egy német árvaházban csinált ilyet.
Magyarországra a Habsburg-ház révén került a 19-20. században a polgári családokban. Mai napra már elengedhetetlen kelléke az ünnepi ráhangolódásnak. Az adventi időszakban várjuk a Messiást és hisszük, hogy nem csupán 2000 évvel ezelőtt Betlehembe érkezett meg, hanem most 2017-ben is megszületik a szívünkben. Számunkra a beteljesülés ünnepét üzeni a karácsony, azt, hogy Jézus megszületett, ez a közös éneklés, hálaadás ünnepe - mondta az esperes.
Polgárdi Sándor kiemelte, az adventi időszak küldetése az egyház szempontjából az, hogy a karitatív szervezetek gyűjtéseket szerveznek, azért, hogy az ünnepek alkalmából meglepjenek valakit. De miért is? Minden készülődés mellett ott van, hogy Isten, ahogy bennünket megajándékozott, mi is úgy szeretnénk a szeretteinket meglepni karácsonykor. Szeretnénk olyan örömet szerezni, amivel kifejezzük odafigyelésünket, törődésünket. Isten velünk van, s szeretné azt az áhítatot megélni, amit Máté evangéliumában is olvashatunk. A legfontosabb a kereszténység számára, hogy a testvéri szeretet nyilvánvalóvá váljon egymás iránt egy jó szóval vagy ajándékcsomaggal.
Az evangélikus gyülekezet az adventi időszakban több programot is szervez. Lesz bibliakör, fellép majd az énekkar és az iskola diáksága is. Advent első vasárnapján egy teológus tart előadást. December 22-én az evangélikus templom ad otthont a Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara karácsonyi koncertjének.
A Gondolkodó Kör februárban tartja soron következő összejövetelét.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!