Színház babáknak


2017-11-26 23:10:44  | cikk: ha  | 


Színház babáknak főképe

Már az egészen kicsi babák is fogékonyak a színházra, persze nem akármilyenre, hanem a kifejezetten nekik készülő előadásokra. A babaszínház gondolata Svédországból származik. Eleinte ott is sokan kételkedtek abban, hogy vajon szükséges e 0-3 éves korig „színházi” produkciót kínálni a gyerekeknek. A kisgyermekek reakciója azonban mindenkit meggyőzött arról, hogy a színházi nevelés bizony már a gyermek e korai életszakaszában megkezdhető. Pszichológusok, pedagógusok álltak a kezdeményezés mellé és szakértelmükkel még tovább fejlesztették ezt a szokatlan színházi formát.

A gyerekek és a szülők is mosolyogva figyelték az előadást

Magyarországon tíz éve van jelen ez a műfaj, a 2017-18-as évadban a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ is meghirdette a legkisebbek bérletét - hatalmas sikerrel. Nagyon hamar elfogytak a három előadásra szóló belépők, már csak azért is, mert ennél a korosztálynál vannak létszámkorlátok, melyeket a fellépők kérnek, mondta Müller Orsolya kulturális szervező. A nagy érdeklődésre való tekintettel tervezik az újabb bababérlet indítását - ha sikerül, akkor még ebben az évadban. Müller Orsolya arra kéri az érdeklődőket, hogy kövessék figyelemmel a művelődési központ közösségi oldalát, onnan tudnak tájékozódni az újabb előadásokról.

A kedves történetfüzér után következett a játék

Addig is, az első bemutató már bizonyított. A győri Vaskakas Bánszínház két színésze, Főglein Fruzsina és Nagy Petra voltak az Icurka-picurka című előadás főszereplői. Egy cicuska, egy egérke, egy halacska és egy kutyuska kapcsolatát kísérhették végig a gyerekek. A kedves kis állatok közös játékai, a bújócska, fogócska, kukucska-játék a barátság egy-egy pillanatát villantották fel. Közismert mondókák, gyerekdalok, kiszámolók, dúdolók és adják az előadás alapját, melyeket az anyukák, apukák, nagymamák írásos formában kézhez is kapták, hogy otthon folytatódhasson a közös játék. A babadarabok szerves része az előadást követő közös játék, amikor a gyerekek kézbe vehetik a bábokat, játékokat és mozgással, játékkal zárhatják le a színházi élményt.

Képek:


Címkék: színház
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!