Tapolca, Graz, Pápa - A zongora, ami összeköt


2017-11-26 20:57:33  | cikk: ha  | 


Tapolca, Graz, Pápa - A zongora, ami összeköt főképe

A Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolában mozgalmas időszakot tudhatnak maguk mögött a zongoristák. A hónap közepén tartották a XV. Veszprém megyei zeneiskolai négykezes találkozót a tapolcai Járdányi Pál Zeneiskolában. A régi hagyományokkal rendelkező zenei programnak rendszeres résztvevői a bartókos növendékek, ezúttal Falakiné Piltman Erika és dr. Molnárné Szabó Dóra növendékei szerepeltek sikerrel a megmérettetésen. Holb Enikőt és Obermajer Ákost dr. Molnárné Szabó Dóra készítette fel, ők arany fokozatot kaptak, Falakiné Piltman Erika pedig két párost indított, Recse Nóra és Kovács Eszter ezüst fokozattal, Kozma Sára és Stankovics Luca pedig arany fokozattal térhetett haza.

A tapolcai verseny résztvevői

Falakiné Piltman Erika Grazba is elvitte néhány tanítványát. A kapcsolat alapját az adja, hogy Pálfi-Demus Brigitta a Bartók Béla Zeneiskolában Falakiné Piltman Erika zongorista növendéke volt. Ő ma már Grazban tanít, s jött az ötlet, hogy teremtsenek alkalmat a diákoknak ismerkedésre, utazásra, közös hangversenyekre. Öt éve szervez a két pedagógus kölcsönös koncertekkel egybekötött látogatásokat. 2016-ban a grazi fiatalok voltak Pápán, a Zsinagógában léptek fel. Most a bartókosok utaztak Ausztriába: Balogh Fanni, Bodó Angelika, Dabóczy Orsolya, Domonkos Eszter, Hegyi Barna, Mező Panna és Stankovics Luca muzsikáltak egy grazi templom különtermében. Falakiné Piltman Erika elmondta, hogy ezek a látogatások a szakmai tapasztalatszerzés mellett mindig nagy élményt is jelentenek, hisz lehetőség nyílik városnézésre és kötetlen beszélgetésekre is. Ezúttal is így volt ez, mondta Hegyi Barna, ő társaival egy nyolckezes darabbal lépett fel, de voltak szólók és négykezes is.

A grazi koncert fellépői

- A versenyekhez, fellépésekhez elengedhetetlen a megfelelő szakmai háttér és felszereltség - ezt már Horváth Adrián, a zeneiskola igazgatója tette hozzá. A Pápai Tankerületi Központ is részt vesz a Kodály-programban, így két iskolába sikerült egy-egy pianínót vásárolni. Az egyik a Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolába került, a másik Ajkára. A Kodály-program az alapfokú művészetoktatási intézmények esetén a zongoratanulmányok megkezdéséhez, a zongora, mint kötelező tárgy tanulásához, valamint a korrepetíciós foglalkozások megtartásához nyújt segítséget a jó minőségű pianínó megvásárlásával. Az egymillió forint értékű hangszer dr. Molnárné Szabó Dóra tanárnő termébe került, a már ott levő zonora mellé. Ugyanis a zongoraoktatásnál ajánlott, hogy két hangszer legyen, az egyiknél - ez általában zongora - a növendék játszik, a másiknál - ez leggyakrabban pianínó - a pedagógus. Így a tanár hatékonyabban tudja segíteni, korrigálni a növendéket. Horváth Adrián hozzátette, köszönik, hogy a Pápai Tankerületi Központ hozzásegítette az iskolát ehhez a jó minőségű hangszerhez.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!