A légúti akut megbetegedésekről a gyermek-egészségügyi előadásban


2017-11-23 15:25:51  | cikk: Babos Petra  | 


A légúti akut megbetegedésekről a gyermek-egészségügyi előadásban főképe
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pápai csoportja indította útjára azt a gyermek-egészségügyi sorozatot, melynek novemberi előadását hallgathatták a megjelentek szerda este a Napsugár Bölcsődében. Dr. Lőrincz Matild gyermekorvos ezúttal az őszi aktualitásokról, a légúti akut megbetegedésekről beszélt a szülőknek.
Dr. Lőrincz Matild elmondta, ahogy megkezdődött az iskola, óvoda, a zárt közösségben gyorsabban terjednek a baciliusok is. Nem a hideg okozza a náthát, hanem a vírusok.
Az előadás mindíg nagy érdeklődés mellett zajlik

-Van olyan, hogy hideg okozta orrfolyás, ami addig tart csak, amíg kint vagyunk a hidegben. A valódi nátha egy hétfejű sárkány betegség, amelyet vírus okoz, 5-7 nap alatt meggyógyul a gyerek. Fontos, hogy ha megbetegszik a gyermek, maradjon otthon, hogy ne fertőzze meg a többieket, s ő se essen vissza még jobban. Sokan azt gondolják, ha a gyerek beteg, antibiotikum kell, ennek szedése nem jó, hiszen megöli a bélrendszerben található jótékony baktériumot is, s ezáltal csak legyengül az immunrendszer. A középfül-gyulladás egyébként sajnos a kisgyermekkori felső-légúti betegségek leggyakoribb szövődménye. Az arcüreggyulladásra jellemező, hogy a csemete nagyon sokat köhög. Hasznos lenne, ha a szülők a köhögésről hangfelvételt készítenének mobiltelefonjaikkal, s azt meg tudnák mutatni az orvosnak, hiszen ha a doktornál nem köhög, akkor ez segítség lehet neki a pontos diagnózis meghatározásában- mondta a doktornő.
A kezelést mindig a háziorvos segítségével kell megkezdeni, létre kell hozni egy házi patikát. -Gyulladás csökkentő gyógyszerek, szirupok, kúpok alkalmazását javasoljuk. A levegő párásítása elősegítheti a könnyebb légzést, csillapodhat a köhögés, melynek hatására nyugodtabban alszik a gyermek. Mivel a babák még nem képesek egyedül az orrváladék eltávolítására, a rendszeres tisztításhoz orrszívót kell alkalmazni. Jó, ha gyógynövényteát fogyaszt a gyermek. Érdemes köhögéscsillapítót beszerezni. Ha hurutosan köhög, váladék oldóval segíthetünk. Ajánlatos helyi meleg só alkalmazása a fülhöz. Sajnos 100 százalékos megelőzés nem létezik, de általános védekezőképesség javító módszerek vannak. Ilyen a kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag táplálkozás. Jótékony hatású a szabadlevegőn való tartózkodás, testileg-lelkileg erősíti az apróságot. Időben meg kell tanítani a megfelelő higiéniás szabályokat, a zsebkendő használatát. Léteznek immunerősítők is, ezeket azoknak a gyereknek ajánljuk, akik már közösségbe járnak.
Az előadás végén az érdeklődő szülők kérdéseket tehettek fel a doktornőnek.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!