December 8-ig: Látni és látszani kampány nyereményjátékkal


2017-11-22 20:35:02  | cikk: HuHa  | 


December 8-ig: Látni és látszani kampány nyereményjátékkal főképe
Rövid világos és hosszabb sötét időszakok, köd, csapadék - ősztől ezek jellemzik az időjárást, s ilyen körülmények között kiemelten fontos a közlekedésben résztvevők láthatósága és jó látása. Erre hívja fel a figyelmet 2012 óta a Látni és látszani kampány, melyet az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottság szervez meg évről évre. Az akció keretében a programhoz autószervizek és optikák csatlakoztak, ők azt vállalták, hogy a hozzájuk betérő ügyfelek gépjárműveinek világító és fényjelző berendezéseit, szélvédőjét átvizsgálják, illetve a járművezetők látását megvizsgálják térítésmentesen.
Császárné Elek Veronika és dr. Varga Balázs tájékoztatta hírportálunkat a kampány részleteiről

-Pápán idén két optikus és két szerviz csatlakozott a kampányhoz, róluk a latnieslatszani.hu weboldalon lehet tájékozódni, tehát a pápai és Pápa környéki járművezetők is könnyen részt vehetnek a programban. Az akció december 8-ig tart, még van idő a járművek átvizsgáltatására és a szemvizsgálatra - tájékoztatott Császárné Elek Veronika kiemelt megelőzési főelőadó.
A gépjárművek világító és fényjelző berendezéseit is ellenőrzik a díjmentes vizsgálat során

Az őszi-téli időszakban különösen fontos a közlekedésben résztvevők láthatósága és jó látása - magyarázta dr. Varga Balázs, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági osztályának vezetője. Kiemelte, a vezetés során meghozott döntések kialakításakor és a mozzanatsorok elvégzésekor 90 százalékban a látásunkra hagyatkozunk, ezért nagyon fontos, hogy a közlekedők tisztában legyenek azzal, hogy a látásuk megfelelő-e vagy szükség van korrekcióra.
-Most van az időszaka annak is, hogy átvizsgáltassuk gépjárművünket, megfelelően működnek-e a világító és fényjelző berendezések, jó-e a fényszórók beállítása, hiszen ha 1 százalékkal magasabbra van állítva a fényszóró, az a szembejövőt húszszor erősebben vakítja el, mint optimális esetben. Ugyanakkor, ha 1 százalékkal lejjebb állítjuk a fényszórót, az 30 méterrel csökkenti a bevilágított terület nagyságát - mondta, hozzátéve, fontos az is, hogy a lámpatestek tiszták legyenek, hiszen a szennyeződés csökkenti a fényerőt, de ugyanilyen fontos a szélvédők megfelelő állapota és a jó minőségű ablaktörlő lapát is. Dr. Varga Balázs hozzátette, bár a magyar szabályozás szerint nem kötelező a téli gumiabroncs használata, mégis ezt javasolják mindenkinek a balesetek elkerülése érdekében.
A fényszóró megfelelő beállítása is nagyon fontos

A Látni és látszani kampányhoz csatlakozott autószervizek ezeket vizsgálják a programba bekapcsolódó járművezetők autóin. A Celli úton lévő egyik pápai szerviz ügyvezetőjétől, Molnár Károlytól megtudtuk, jellemzően visszatérő ügyfelek keresik fel a szervizt ilyenkor és vizsgáltatják át járművüket, de szívesen fogadnak új ügyfeleket is. A vizsgálat díjmentes, ha pedig hibát észlelnek, felhívják a tulajdonos figyelmét erre és javasolják a javítást, ha pedig a járművezető kéri, térítés ellenében, rövid időn belül el is végzik a munkát.
A számítógépes szemvizsgálat is része a programnak

Ferenczy Zsolt, belvárosi optometrista, látszerész is csatlakozott a kampányhoz, ő arról tájékoztatott, klasszikus szemvizsgálatot végez a gépjárművezetőknél, mely egy számítógépes vizsgálatot és táblanézést jelent közelre és távolra egyaránt. Szükség esetén szemüvegviselést javasolnak, amit néhány napon belül el is készítenek az ügyfél kérésére, természetesen ez már nem tartozik az ingyenes szolgáltatások közé.
A rendőrök is ellenőrzik a világító és fényjelző berendezések működését

A járművek láthatóságát, a világító és fényjelző berendezések működését egyébként a rendőrök is vizsgálják a közúti ellenőrzések során, céljuk főként a figyelem felhívása és a figyelmeztetés hiba esetén. A Pápai Rendőrkapitányság azonban nemcsak ellenőrzéseket végez, hanem egy nyereményjátékot is hirdetett a Látni és látszani kampány idejére, azzal a céllal, hogy minél több közlekedőt buzdítson az ingyenes programban való részvételre.
A nyereményjáték részleteiről szórólapon tájékoztatják a járművezetőket

A helyi nyereményjátékról Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes elmondta, a szervizekben és optikákban a vizsgálatot követően kapott igazolólapot vagy annak másolatát kell eljuttatni a Pápai Rendőrkapitányságra személyesen, postai úton vagy e-mailben a járművezető nevének és elérhetőségének megadásával. Aki ezt megteszi, részt vesz a pápai rendőrség nyereményjátékában, melynek sorsolását december közepén tartják majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!