A hálaadást ünnepelték a Tarczyban


2017-11-21 17:38:34  | cikk: Babos Petra  | 


A hálaadást ünnepelték a Tarczyban főképe
Kilencedik éve hagyomány már a Tarczy Lajos Általános Iskola kéttannyelvű tagozatán, hogy megemlékeznek az amerikaiak egyik legfontosabb ünnepéről, a hálaadásról. Az Egyesült Államokban csütörtökön tartják a hálaadás napját, a Thanksgiving Day-t, amely a karácsony mellett a legnagyobb amerikai családi ünnep. A hagyomány egészen az 1620-ban a Mayfloweren érkező puritán kivándorlókig vezethető vissza. A telepesek igen nehéz körülmények között kezdték el új életüket, rendkívül hideg telük volt, kevés volt az élelmük, legyengültek és sokan meghaltak, a tavaszt a 102 bevándorlónak csak mintegy a fele érte meg. A következő évben az indiánok megtanították őket a növénytermesztés és a vadászat helyi fortélyaira, így ősszel már bőséges termést takaríthattak be. Az Egyesült Államokban a hálaadás családi ünnep, amelyet az emberek munkaszünettel, a rokonokkal együtt hagyományosan pulykasütéssel töltenek el. Elmaradhatatlanul szerepelnek még az ünnepi asztalon olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, az áfonyaszósz, a krumplipüré és a sütőtöktorta.
Hardi Tünde tagozatvezető elmondta, a kéttannyelvű tagozatra járó felsős diákok minden évben nagy lelkesedéssel készülnek a műsorra felkészítőik segítségével.
- A hálaadást minden november negyedik csütörtökén ünneplik az Egyesült Államokban. Az észak-amerikaiak legnagyobb családi ünnepének gyökerei közel 400 évre nyúlnak vissza, amikor is az első telepesek nagy lakomákkal ünnepelték a bőséges aratást, s hálát adtak az Istennek és indián barátaiknak a sok jóért, segítségért, amit új hazájuk nyújtott nekik - mondta Hardi Tünde.
Az előadást a tanulók kétszer adták elő, először az iskola diákjainak, majd a QSI iskola tanulóinak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!