A szociális munka napját ünnepelték


2017-11-16 15:32:05  | cikk: Babos Petra  | fotó: ESZI  | 


A szociális munka napját ünnepelték főképe
A szociális szférában dolgozók gyűltek össze a múlt héten a Nátus konyha ebédlőjében, hogy együtt ünnepeljék a november 12-ei szociális munka napját. A kihelyezett munkaértekezleten az Egyesített Szociális Intézmény munkatársai vettek részt, de voltak meghívott vendégek is, többek között az Idősek Szociális Ellátásért Alapítvány kuratóriumának tagjai, valamint dr. Kovács Zoltán államtitkár, Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester is.
A rendezvényen Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a 2017. év legfontosabb eseményeit, programjait. Mint mondta, az utóbbi két évben sok jogszabályi változásnak kellett folyamatosan megfelelniük.
-Több projektben is részt vett az intézmény, amelyek a fenntartó beadásával történtek, ezek kivitelezése megtörtént. Két olyan projekt is van, ami pedig a közeljövőben fog majd megvalósulni. A beruházások között voltak nagyobb és kisebb munkák is, számítógépek, hűtőszekrény, mikró cseréje, de ágynemű és tárgyi eszközök vásárlása is megtörtént a padozatok cseréje és a festés mellett - emelte ki az intézményvezető.
-Az idei évben a dolgozok elvándorlása nem csökkent, 26 dolgozó munkaviszonya szűnt meg. A júniusban vizsgázott tanulók közül 1 fő adta be az önéletrajzát és jelezte, hogy nálunk szeretne dolgozni. Szeptemberben a képző iskolában - kellő számú jelentkező hiányában - nappali képzésben nem indult osztály, így az utánpótlás nem biztosított. A munkaerőhiány leginkább a házi segítségnyújtás-szolgáltatás terén jelentkezik, hónapok óta 3 üres álláshely van. Az alapszolgáltatásban dolgozók alapbért, garantált minimálbért és ágazati pótlékot kapnak, nekik sem ágy melletti pótlék, sem műszak pótlék nem jár, pedig az általuk végzett munka semmivel nem könnyebb, mint a bentlakásos otthonban végzett ápolás-gondozás. A Család- és Gyermekjóléti Központban jelenleg 3 üres álláshely van, amelyeket pályázati úton igyekszünk betölteni. A szakemberek pótlása érdekében öt kollégával tanulmányi szerződést kötöttünk. A szakember hiány oka, hogy a minimálbér és garantált bérminimum emelkedésével a pályakezdő és 27 éve a pályán dolgozó szociális gondozó-ápoló azonos bért kap. Hiába kerültek bevezetésre az ágazati pótlékok, az átlagbérekben nem történt olyan mértékű emelkedés, amely segítené a munkaerő megtartását. 2016. évig a szociális ágazatban történt átlag béremelés 17 000 forint, mely jelentősen alulmarad más közalkalmazottak (pedagógusok, egészségügyi dolgozók) béremeléséhez képest - derült ki az ünnepségen.
Hauber Lívia, a Teveli Úti Otthonház részlegvezetője is köszöntötte az egybegyűlteket.
-A szociális munka egyidős az emberiséggel, hiszen minden közösség gondoskodik az idősekről, a krízis helyzetben lévőkről és a szegényekről. A szociális szférában dolgozni sosem volt könnyű feladat és ma sem az. Hivatásunk segíteni másokon, a rászorulókon, időseken, hajléktalanokon, rossz szociális körülmények közt élőkön. A mi munkánk nemcsak szakmai tudást követeli meg, hanem a szívünket és a lelkünket is. Nap, mint nap magunkból kell sugároznunk a nyugalmat, a türelmet, a jóságot, az elfogadást és a szeretetet. Mindig a legjobbat kell kihozni magunkból, mert csak így tudunk a rászorulókon segíteni. Mi nem fáradhatunk el, nekünk nem lehet rossz napunk, mivel az időseknek, a krízis helyzetben lévő embereknek azonnal kell a segítség. A hozzáállásunkon emberek, családok élete múlhat. Sokszor érezzük, hogy a legjobb tudásunk és akaratunk ellenére is szélmalomharcot vívunk, nem jutunk egyről a kettőre. A lehetőségeink sajnos végesek, csodát tenni pedig mi sem tudunk. De mi azt is tudjuk, hogy nincs lehetetlen, mert a segítségnyújtás már egy mosollyal, egy jó szóval, a másik ember feltétel nélküli elfogadásával megkezdődik. Azoknak az embereknek a szolgálatában állunk, akik támogatást, megoldást várnak tőlünk. Életformánk a gondoskodás, a megértés és az odafigyelés - emelte ki Hauber Lívia.
Unger Tamás alpolgármester köszöntőjében elmondta, a szociális munka egyre kevésbé népszerű hivatás, ezt csak teljes odaadással lehet becsületesen végezni.
Dr. Kovács Zoltán államtitkár köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki a szociális szférában dolgozik.
Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. Császárné Mihály Julianna és Hasprai Dénesné 30 éves jubileumi jutalomban részesültek. Igazgatói dicséretben részesült Bene Andrásné gazdasági vezető, Hauber Lívia, a Teveli otthonház részlegvezetője, Kovácsné Molnár Rita szociális gondozó, Szabó Károlyné Ibolya, és Kovács Ferencné, Erika konyhai dolgozók. 2017 évben 5 fő kérte a munkaviszonyának megszüntetését a 40 éves munkaviszony megléte által jogosult nyugdíj igénybevétele miatt: Tell Ágnes, Nyulasi Judit, Szabó Károlyné, Bene Andrásné és Bolla Károlyné.
Az összejövetel közös vacsorával és zenés-táncos mulatsággal zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!