6 iskola, 400 millió forint


2017-11-11 20:53:36  | cikk: HuHa  | 


6 iskola, 400 millió forint főképe
Szeptember elején adtunk hírt arról, hogy a Pápai Tankerületi Központ több mint 400 millió forintot nyert el az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázati kiírásán, az EFOP-4.1.3-17 kódszámú, Az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése című pályázati kiírásán. A projekt keretében a pápai járásban 2 intézmény, az ajkaiban 3, a devecseriben pedig 1 iskola infrastrukturális fejlesztése valósul meg a következő 12 hónapban, összesen 413.952.838 forintból. A fejlesztés részleteiről sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvényen adott hírt a tankerületi központ.
Intézményvezetők, polgármesterek vettek részt a projektnyitó rendezvényen

A rendezvényen Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója köszöntőjében arról szólt, az érintett 6 iskolában 21. századi követelményeknek megfelelő infrastruktúrát alakítanak ki, biztosítva, hogy minőségi oktatásban, értékközvetítő, támogató nevelésben részesüljenek a tanulók, ezáltal megelőzzék, csökkentsék az állami fenntartású intézmények tanulóinak lemorzsolódását, a végzettség nélküli iskolaelhagyók számát.
-Az érintett intézményekben közel 2250 diák tanul, a programban 6 általános iskolát újítunk fel, 8 helyszínen - közölte az igazgató. Hozzátette, a munkák során új, korszerűen felszerelt tantermeket alakítanak ki, megújulnak a nyelvi képzési helyszínek, informatikai eszközöket vásárolnak. A fejlesztéseket azokra az intézményekre összpontosították, ahol a legnagyobb szükség volt a beruházásokra.
-Ilyen nagy volumenű iskolafejlesztési program az elmúlt 30 évben nem történt az érintett intézményekben - hangsúlyozta.
Az igazgató tájékoztatójában elhangzott, a projekt ez év szeptember 1-jén indult, azóta megtörténtek a helyszíni bejárások, felosztották a projekten belüli teendőket, most a műszaki kivitelezések előkészületei zajlanak, melyek után a kivitelezők kiválasztása történik meg, amit követően a második félévben megkezdődnek a felújítási, korszerűsítési munkálatok. A projekt befejezésének dátuma 2018. október vége. Egyházi Andrea felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházások fizikai megvalósítására nem elegendő a nyári szünet időszaka, így előfordulhat, hogy a tanév során más helyszínt kell biztosítani az oktatás számára. Arra kérte az érintett települések polgármestereit, hogy ebben az esetben segítsék elhelyezni a diákokat a tanítás zavartalansága érdekében a települések más intézményeiben.
A hat iskolában zajló fejlesztésekről Török Ádám projektvezető tartott előadást

Az egyes iskolákban zajló fejlesztésekről Török Ádám projektvezető tartott előadást. Mint mondta, a projekt konkrét célja, tornatermek, oktatási terek, tantermek felújítása, elavult berendezéseinek cseréje, az oktatás-nevelés tárgyi eszközeinek fejlesztése. Az egyes intézmények korszerűsítésére szolgáló támogatási összeg nagyobb része építési költségekre fordítható, kisebb hányadából pedig eszközöket vásárolhatnak.

Az ajkai Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium fejlesztésére 70 millió forintot meghaladó összeget költhetnek, ebből elsősorban a tornatermeket újítják fel. A szintén ajkai Borsos Miklós Általános Iskolában szintén a tornatermek korszerűsítése zajlik majd, ezen túl pedig a nyelvi labor-számítástechnika többfunkciós tanterem felújítását végezhetik el, közel 70 millió forintból. Ugyancsak az ajkai járásban található a Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskola, ahol 71 millió forint áll rendelkezésre a tornaterem felújítására, a fűtéskorszerűsítésre, a gépészeti rendszer felújítására, a technika terem megújítására.

A devecseri járásban a Noszlopi Német Nemzetiségi Iskolát érinti a projekt. Itt 87 millió forintot meghaladó támogatásból alakítják ki a nyelvi-számítástechnikai szaktantermet egy meglévő általános osztályterem átépítésével, új villamos és gépészeti vezetékrendszert építenek ki, új padlózat épül, kicserélik a nyílászárókat, akadálymentesítik az épületet és a külső sportpályát is felújítják.

-A pápai járásban két iskolát érint a beruházás, egyik a Weöres Sándor Általános Iskola, a másik pedig a lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola - ismertette a projektvezető. A lovászpatonai oktatási intézményben 54 millió forintból természettudományi szaktantermet alakítanak ki, a helyiségben kiépítik a gépészeti vezetékeket, új padlóburkolatot készítenek, megfelelő elszívó berendezést telepítenek, új elektromos vezetékrendszert építenek ki, kicserélik a nyílászárókat és olyan berendezéseket vásárolnak, melyekkel a természettudomány minden tantárgya oktathatóvá válik. Az épületben az óvoda kiköltözésével felszabadult tereket is az oktatás szolgálatába állítják, 3 egyéni vagy kiscsoportos foglalkozásra alkalmas helyiséget alakítanak ki. Mindemellett felújítják az iskola tornatermét, a vizesblokkot, tanári WC-t és mozgássérült mosdót építenek, kicserélik a gépészeti és elektromos vezetékeket, berendezési tárgyak, sőt helyi biológiai kistisztító beépítését tervezik a jelenlegi szennyvízülepítő helyett.
Pápán a Weöres Sándor Általános Iskola újul meg

-A Pápai Weöres Sándor Általános Iskola fejlesztésére több mint 61 millió forintot fordíthatunk -

mondta el tájékoztatójában Török Ádám. Ebből a pénzből 12 általános tanterem felújítását végzik el, hőleadó radiátorok cseréjével, fűtési vezetékek átalakításával, elhasználódott rossz állapotú nyílászárók cseréjével, falfelületek megújításával, akadálymentesítéshez szükséges kapcsolók áthelyezésével. Megújul a természettudományi terem, mennyezeti inverterek beépítésével biztosítják a közlekedő és szabadidős terekben a megfelelő fűtést, szigetelik a tetőt, a tanári, igazgatói, iskolatitkári irodák felújítása során kicserélik a külső nyílászárókat és hőleadókat, és kicserélik az épület villamos főelosztó szekrényét a hozzá tartozó vezetékekkel együtt.
A várost Unger Tamás alpolgármester képviselte a rendezvényen

A projektnyitó rendezvényen elhangzott, a hazai és uniós támogatásból megvalósuló projekt biztosítja a 21. században elvárt infrastrukturális követelményeket, melyek hozzájárulnak a minőségi oktatáshoz.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!