Megújul a Hild János emlékérem


2017-11-09 21:58:51  | cikk: HuHa  | 


Megújul a Hild János emlékérem főképe
Ma kora délután leszerelték és elszállították a Hild János emlékérmet a Városgondnokság munkatársai a Kossuth utcai kapuszín alól, hogy felújítsák. Az emléktábla 1989 óta hirdeti, hogy a város elnyerte a Magyar Urbanisztikai Társaság elismerését a tervszerű és harmonikus városfejlesztésért, városfelújító tevékenységért. A csaknem 30 éves táblán bizony meglátszik az idő vas foga.
Ráfér a felújítás az emlékéremre

A díj történetét Unger Tamás idézte fel hírportálunknak. Mint mondta, a Magyar Urbanisztikai Társaság 1968 óta díjazza azokat a településeket és magánszemélyeket, akik a városépítésben, városszépítésben, az épített örökség megőrzésében kiemelkedően teljesítenek. Pápa városvezetése 1989-ben nyújtotta be pályázatát a Hild János emlékéremre, hogy a 70-es évek végétől megindult városfejlesztő, szépítő tevékenységet elismerje a társaság. A pályázat sikeres volt, a díjat kiérdemelte a település.
Az alpolgármester a mostani felújításról elmondta, az ötlet nem az önkormányzattól származott, de mindig örülnek az építő lakossági észrevételeknek, javaslatoknak.
-A TOP projektekről szóló közmeghallgatáson hangzott el egy hozzászólás arról, ha már ilyen rangos elismerést kapott a város és az ilyen méltó helyen van, akkor legyen az jobban látható, legyen felújítva.
Unger Tamás alpolgármester és Bakó István, a Városgondnokság igazgatója a felújítás módjáról egyeztetett

A Városgondnokság a ma leszerelt táblát és keretét szakemberekkel állíttatja helyre. Bakó István igazgatótól megtudtuk, a tábla fémből készült, állapota jó, de az alapos tisztítás és patinázás nagyon ráfér. A fakerettel hasonló a helyzet, felületpótlásra nincs szükség, de pucolásra és új védőréteg felvitelére igen.
Az igazgató arról is szólt, nem ez az első ilyen feladatuk, a közelmúltban az Eszterházy úti emlékművet tisztították meg, most pedig a Hild táblával együtt a Március 15. téren látható két mellszobrot is szeretnék így felújítani. A munkálatok a tervek szerint még az idén elkészülnek, költségük 200 ezer forint körül várható.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!