A foglalkoztatási paktumról szólt a gazdasági vezetők találkozója


2017-10-31 16:47:26  | cikk: HuHa  | 


A foglalkoztatási paktumról szólt a gazdasági vezetők találkozója főképe
Három évvel ezelőtt szervezte meg először Wiek Noldus, a NATO légiszállítást Kezelő Programiroda vezetője és Áldozó Tamás polgármester a Pápai Gazdasági Vezetők Fórumát azzal a céllal, hogy a városban működő gazdasági társaságok és a Bázisreptéren működő szervezetek - főként gazdasági téren történő – együttműködését erősítsék. Az első, Bázisreptéren tartott összejövetel óta évente több fórumon találkoztak már a helyi gazdasági élet főbb szereplőinek vezetői, jártak a Pápai Húsnál, a Haas und Sohn Kft-nél, a Hirtenberger Bt-nél, de tartottak fórumot a Városházán is. Tegnap újra találkozóra hívták a vállalkozások, gazdasági szervezetek vezetőit, a helyszín ezúttal a Yanfeng Kft. volt, a téma pedig a cég megismerésén túl az önkormányzat foglalkoztatást elősegítő projektjének bemutatása.
Áldozó Tamás polgármester az aktuális foglalkoztatási adatokról beszélt

A szakmai tanácskozás elején Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a cégvezetőket, beszédében a legfrissebb foglalkoztatási mutatókról szólva. Mint mondta, jelenleg 1,88 százalékos a városban az álláskeresők aránya, és minden területen érezhető a munkaerőhiány, a még állás nélkül lévők esetében pedig az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy hiányzik a munkavégzéssel kapcsolatos motiváció. Példaként említette meg, hogy a legutóbbi állásbörzén résztvevők többsége csupán a megjelenést igazoló pecsét megszerzése miatt ment el a programra, a felkínált álláslehetőségek iránt nem érdeklődött. Ennek ellenére az önkormányzat fontos feladatának tekinti, hogy a még állás nélkül lévőknek segítsen a megfelelő munkahely megtalálásában.
-Ami nekünk öröm, az nehézség a gazdasági társaságoknak, hiszen egyre nehezebben jutnak munkaerőhöz. Úgy gondoltuk a Veszprém Megyei Kormányhivatallal, hogy azt a 900 millió forintot, amit a foglalkoztatási paktum létrehozására elnyert a város, annak a szolgálatába állítjuk, hogy a még állás nélkül lévőket igyekezzünk munkához segíteni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezzel az önök problémáin is tudjunk enyhíteni – fogalmazott a városvezető.
Jelenleg 2380 dolgozója van a Yanfengnek - mondta el Vallyon József gyárigazgató

A rendezvény házigazdájaként Vallyon József, a Yanfeng gyárigazgatója mutatta be a vállalkozást. Felidézte, a gyár 2004 óta működik a városban, azóta több tulajdonosváltás is történt, de a portfóliójuk változatlan: prémium kategóriás gépjárművekbe gyártanak copytech ajtóalkatrészeket, ajtókomponenseket, közép- és tetőkonzolokat. A vállalat jelenleg 38 ezer négyzetméter termelő és raktárterületen működik, a közelmúltban átadott új üzemcsarnok 14 ezer négyzetméter alapterületű. Munkavállalóik száma 2380 fő, de a közeli jövőben akár 2500-ra is bővülhetne megrendeléseik alapján. A gyár idei forgalma eléri a 160 millió Eurót, 2018-ra pedig 180 milliós forgalmat terveznek. Az igazgató azt is megemlítette, bár jelentős automatizálás zajlik a gyárban, az emberi munkaerőt nem tudják nélkülözni, a megrendeléseik teljesítéséhez szükséges humán erőforrást pedig egyre nehezebben tudják biztosítani.
Ez a probléma nem csak a város legnagyobb gazdasági társaságánál jelentkezik, a fórumon több cégvezető jelezte hasonló nehézségeit, sőt felvetődött a Yanfeng munkaerő-elszívó hatása is, amit a kis- és középvállalkozások élnek meg nehezen. A munkaerő-hiánnyal kapcsolatban a cégvezetők szükségesnek látják a város megtartó erejének növelését, az oktatási rendszer rugalmasságának javítását is.
A gazdasági társaságok vezetői is megfogalmazták észrevételeiket a munkaerő-piaci helyzetről

A vállalkozás vezetők beszélgetése szorosan kapcsolódott a fórum témájához, az önkormányzat által elnyert Foglalkoztatási együttműködések a pápai járásban című TOP projekthez. A 900 millió forint támogatási összeggel elnyert pályázat részleteiről Varga-Kovács Beatrix projektkoordinátor tartott előadást. Mint mondta, a 100 százalék támogatási intenzitású projekt gazdája az önkormányzat, mely konzorciumban együtt dolgozik a Veszprém Megyei Kormányhivatallal és a Nemzetközi Tehetséggondozó Alapítvánnyal. A program megvalósítása ez év májusában kezdődött és 2020 július végéig tart. Ez idő alatt 583 főt vonnak be a projektbe, 326 személy álláshoz jutását kell elérniük, közülük a projekt végét követően fél évig 51 főnek kell még munkahellyel rendelkeznie.
-A projekt keretében bértámogatást biztosítunk a célcsoport tagjainak, a foglalkoztatók igényeihez igazított képzéseket szervezünk, ezen túl pedig tanácsadási és egyéb munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtunk.
A foglalkoztatási projekt megvalósítása során szoros együttműködésre törekednek a helyi és járási munkaadókkal, de a paktumban közös munkára készülnek a szakképző központokkal, kamarákkal is.
-A vállalkozások számára a projekt lehetőséget nyújt arra, hogy bértámogatással tudjanak újabb dolgozókat alkalmazni, és a tevékenységüknek megfelelő szakképesítéssel rendelkező munkaerőt foglalkoztatni, hiszen a képzéseket a munkaerő-piaci igényekhez kívánjuk igazítani – tájékoztatta a jelenlévőket a projektkoordinátor.
A foglalkoztatási projektről Varga-Kovács Beatrix projektkoordinátor tartott előadást

A projektben szakértők bevonásával dolgoznak, jelenleg a helyzetértékelés zajlik, ezt követően megfogalmazzák a foglalkoztatási stratégiát, ami alapján az önkormányzat létrehozza a foglalkoztatási paktumot.
-Nagyon izgalmas interjúkon és adatelemzéseken vagyunk túl a gazdasági társaságok vezetőivel, több mint két tucat ilyen anyagunk van már, ezekből állnak össze a helyi adatok, és ezekből ismerhetők meg a legfontosabb helyi problémák, amikre a projektben a paktum keretében megoldást kell találni – mondta el Riz Ádám, a Rávezető Kft. ügyvezetője. Hozzátette, felméréseik szerint a minden területen jelentkező munkaerő-hiány már a fejlődés, bővítés gátja a cégeknél, a vállalkozás vezetők szerint nagy szükség van a szakmai képzések helyi igényekhez igazítására, problémát okoz az alacsony munkavállalói felelősségtudat és hozzáállás és nagy kérdés a versenyképes bér biztosításának lehetősége. Meglátása szerint a munkaerő-hiány megszüntetésének lehetséges útja a munkaerő-megtartás, a munkaerő tartalék feltárása, az automatizálás és a humánerőforrás fejlesztés – a projekt keretében ezek elérésére keresnek és kínálnak megoldásokat.
A szakértők által készített interjúk számos információt adnak a helyi igényekről, problémákról

Az adatelemzéseket követően a szakértő cég elkészíti a Pápai járás foglalkoztatási stratégiáját és a paktum működési rendjét, mindemellett zajlik a paktumban részt venni kívánó vállalkozásokkal történő egyeztetés, a szándéknyilatkozatok begyűjtése, amit majd az együttműködési megállapodások követnek. A paktumban résztvevők számára félévente tanácskozásokat tartanak majd, havonta pedig tematikus workshopokat szerveznek.

A gazdasági vezetők fóruma üzemlátogatással zárult, a jelenlévők a Yanfeng új üzemcsarnokában folyó munkába kaptak betekintést.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!