Pénteken agrárkamarai választások


2017-10-29 23:21:54  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Pénteken agrárkamarai választások főképe
Erősödő agrár- és élelmiszergazdaság, jólétben gyarapodó vidék címmel tartott szakmai fórumot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Batthyány Lajos középiskola aulájában. A rendezvénynek két fő témája volt: a november 3-án, pénteken esedékes országos agrárkamarai választások, valamint a 2020 utáni közös agrárpolitika.

A szép számban egybegyűlteket elsőként Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, aki úgy fogalmazott, jó látni az agrártársadalom folyamatos erősödését, egyúttal arra biztatta a gazdákat, éljenek a választási jogukkal, hiszen minél nagyobb támogatást kap egy szervezet, annál erősebbé válik. Radovits Tibor, a NAK Veszprém megyei elnöke rövid beszédében megjegyezte, rengeteg munkával telt, rendkívül tartalmas öt esztendőn van túl a kamara, és a sikereket látva megérte a sok-sok energiabefektetés, de természetesen szeretnének tovább fejlődni. Ezt követően Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese előadást tartott arról, mi várható 2020 után a közös agrárpolitikában.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a fórum előtt a sajtó képviselőinek kijelentette, izgalmas időszak elé néz az agrártársadalom rövid és középtávon egyaránt. Előretekintve megjegyezte, már most készülni kell a 2020 utáni közös agrárpolitika tervezési időszakára. Mint mondta, egyes területeken jelentős változás lesz tapasztalható, míg máshol szinte minden marad a régiben. Az biztos, hogy a vidékfejlesztési program változni fog: a vidék társadalmának meg kell ismerkednie a visszatérítendő támogatás fogalmával, ami a későbbiekben hangsúlyosabb szerepet kap majd.
– A területalapú támogatások struktúrája és összegszerűsége nem fog jelentősen változni. Ugyanakkor azok a feltételek, amik mellett ezeket igénybe vehetjük, szigorodni fognak. Nagyobb hangsúlyt kell majd fektetni a környezetvédelmi szempontokat jobban figyelembe vevő gazdálkodásra. A termeléshez kötött támogatások nagy kérdést jelentenek mindannyiunknak. Abban vagyunk érdekeltek, hogy ezek fent maradjanak, hiszen Magyarország nagyon jól tudta alkalmazni ezeket az elmúlt időszakban – mutatott rá Győrffy Balázs.

Mint ismert: november 3-án, pénteken országos agrárkamarai választásokat tartanak. Győrffy Balázs kifejtette, az ötéves ciklus elteltével tisztújítás következik a NAK-nál. Az országban két jelölőszervezet állított listát, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (Mosz), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz). Előbbi jellemzően a társas vállalkozások, míg utóbbi a családi gazdaságok érdekképviselete látja el.
– A 17 szakmai szervezet, érdekképviselet támogatását élvező Magosz mind a 19 megyében állított listát. A Mosz csak kilencben, és Veszprém megye nincsen ezek között. A megyénkben lakó gazdálkodókat arra biztatom, menjenek el szavazni, mert nem mindegy, milyen részvétellel bonyolítunk le egy ilyen választást. A részvételi arány jelentős mértékben meghatározza az agrárágazatnak a politikai erőtérben való érdekérvényesítő erejét – hangsúlyozta a NAK elnöke. Veszprém megyében egyébként 12 helyszínen, a 10 járási székhelyen, továbbá Zánkán és Csöglén szavazhatnak a kamarai tagok.
Győrffy Balázs az elmúlt időszak eredményeiről szólva kiemelte a jégkármérséklő rendszert, mely 2018 májusára – az Európai Unióban egyedülálló módon – teljes országos lefedettséggel működik majd. Ezzel a rendszerrel a NAK éves tagdíjbevételének tízszeresét, mintegy 50 milliárd forint termelési értéket lehet megvédeni a gazdálkodók számára. A kamarai elnök egyik legnagyobb sikerüknek nevezte a falugazdász-hálózat kialakítását és modernizálását, ami 2014 óta közel ezermilliárd forintos pályázati forrás megszerzésében segített a vidéknek.

A fórum végén a jelenlévők feltehették a kérdéseiket.

Képek:


Címkék: agrárium | NAK
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!