Emléktábla Orlay Petrich Soma tiszteletére


2017-10-29 21:46:05  | cikk: HuHa  | 


Emléktábla Orlay Petrich Soma tiszteletére főképe
195 évvel ezelőtt született Orlay Petrich Soma és 175 esztendeje diákoskodott Pápán – e két évforduló kapcsán kezdeményezte Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, az Elsősorban Pápai – Városbarát egylet ügyvivője, hogy a festőművésznek, Petőfi másod-unokatestvérének - aki együtt diákoskodott városunkban Jókaival és Petőfivel – is legyen emléktáblája egykori lakóhelyén. A képviselőt kezdeményezésében a Pápai Jókai Kör segítette, a képviselő-testület pedig befogadta az emlékjel állításának ötletét, így október 26-án a Barát utca 4-6 számú épületben – Petőfi és Orlay egykori lakóhelyén – felavatták az emléktáblát, melynek bronz domborművét Kiss László művésztanár készítette.
Kiss László, Áldozó Tamás és Kerecsényi zoltán (balról jobbra) az emléktábla avatón

A kis ünnepségen Kerecsényi Zoltán felidézte, Petőfi és Orlay három helyen lakott a városban diákoskodásuk idején. Első (Gyurátz Ferenc utca) és harmadik (Református Ókollégium melletti épület) lakóhelyüket már jelzi emléktábla, s most, mintegy hiánypótlásként a második szálláshelyükről is megemlékezik a város, s egyben Orlay Pertich Somának is emléket állít.
-Petőfinek és Jókainak már volt emlékjele a városban, Orlay alakja azonban még sehol nem jelent meg. Fontosnak tartottam, hogy a harmadik diáknak is legyen emléktáblája. Nem tudjuk egyébként, hogy ebben az épületben melyik szobában laktak 1841-42-ben, a feljegyzések arról tanúskodnak, hogy nagyon hideg volt, nem tudták befűteni, ezért is mentek aztán tovább az Ókollégium melletti házba – mesélte el érdeklődésünkre a képviselő, kiemelve - Orlay híres festőművész volt, a magyar historizáló festészet úttörője, akire büszkének kell lennünk. 1840-ben érkezett Pápára és öt éven keresztül tanult itt.
A Barát utca 4-6. számú épület ma az ESZI egyik intézményének ad otthont. Itt kapott helyet az emléktábla

Az emléktábla avatón Áldozó Tamás polgármester hangsúlyozta, a pápaiak nagyon gazdagok, nagyon sok mindenre emlékezhetnek és nagyon sok mindent meg tudnak mutatni a város történetéből.
-Fontos azonban, hogy ennek a gazdagságnak a tudata – legyen az épített vagy kulturális örökség – ne legyen felszínes és ne legyen közhelyszerű. Mindenki el tudja mondani a városba érkező ismerőseinek, azt a közhelyes gondolatot, hogy itt tanult Petőfi és Jókai. De ha mélyebben kellene megmutatnunk ezt a világot, már gondban lennénk. Pedig ha felszínnél mélyebbre nézünk, elsőként jutunk el Orlay Petrich Somához és egy sokkal gazdagabb történelmi kép megismeréséhez – fogalmazott, hozzátéve - az emléktábla avatással abba az irányba teszünk egy határozott lépést, hogy ezt a múltat mélyebben megismerjük és felhívjuk mások figyelmét is arra, hogy a város történelméből van még mit megismerni.

A városvezető kiemelte, ezen a felelősségen túl az önkormányzat más módon is meg kívánja őrizni a város történelmének ezt az időszakát, ezért is nyújtotta be azt a pályázatot a TOP második körében, melynek célkitűzése, hogy egy reformkori „tanösvényt” alakítson ki Pápán, ami a reformkori emlékeket fűzi egy sétára és teszi elérhetővé az érdeklődők számára. Elmondta, ma még nem lehet tudni, hogy a pályázat nyer-e, de enélkül is mutatja az utat, amit be kell járni, amit meg kell mutatni.
-Nem elsősorban a turisták, hanem magunk számára. Mert minél inkább tisztában vagyunk azzal, hogy honnan jöttünk, mi van mögöttünk, milyen felelősséggel rakták meg a hátizsákunkat a megelőző generációk, annál pontosabban tudjuk, hogy merre vezet az utunk. És amikor Orlaynak emléktáblát avatunk, ennek a felelősségnek az elfogadására és megélésére adunk jó példát – mondta beszédében Áldozó Tamás.

A köszöntő szavak után a Jókai Kör irodalmi színpadának tagjai idézték fel Orlay és Petőfi alakját korabeli feljegyzésekkel, majd az emlékállítók és az ünnepségre érkezettek leleplezték és megkoszorúzták az épület folyosóján elhelyezett Orlay Petrich Soma bronz arcmását ábrázoló márvány emléktáblát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!