Evangélikus gyülekezeti nap


2017-10-28 21:54:18  | cikk: ha  | 


Evangélikus gyülekezeti nap főképe

Gyülekezeti napot szervezett a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye. A program a Gyurátz Ferenc utcán kezdődött, Dr. Áldozó Tamás polgármester és Polgárdi Sándor esperes és Venczel Csaba gyülekezeti felügyelő közösen ültettek el két fát a reformáció 500 éves jubileumára emlékezve. Polgárdi Sándor esperes felidézte Luther Márton gondolatát, miszerint "Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát". Dr. Áldozó Tamás polgármester pedig megköszönte az evangélikus gyülekezetnek, hogy nagy nyitottsággal és jó szívvel, erős akarattal tevékenykednek.

A faültetés a jövőbe vetett hit jelképe - mondta Polgárdi Sándor

A gyülekezeti nap ünnepi istentiszteletén részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár is. Ő tolmácsolta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének a pápai gyülekezethez írt ünnepi gondolatait: "500 évvel ezelőtt hívő őseink még nem sejtették, hogy hitéletük megújításával megváltoztathatják a világot. Ma már tudjuk, hogy az anyanyelvi bibliafordításokon, prédikációkon és énekeken túl nekik köszönhetjük az önálló és öntudatos gyülekezetek megalapítást is, amelyek az évszázadok során nemcsak a hitnek, hanem a nemzeti érzésnek is bástyái lettek. Elődeink keze nyomán indult el a magyar nyelvű könyvnyomtatás éppúgy, mint a sok későbbi tudóst felnevelő protestáns oktatás. Örömmel tölt el, hogy a mindennapokban is megnyilvánuló hitükről Önök a mai napig megemlékeznek és példát vesznek. Endegjék meg, hogy a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye ünnepi istentiszteletén részt vevknek azt kívánjam: a felemelő jubileumi pillanatok után a következő 500 évben is hittel énekeljék "Erős Vár a mi Istenünk" - kívánt minden jót az egyházmegye evangélikusainak Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Dr. Kovács Zoltán tolmácsolta Magyarország miniszterelnökének gondolatait

A rendezvényen jelen volt dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere is. - A protestáns felekezetekhez tartozó polgártársaink iránti tiszteleből Pápa Város Önkormányzata 2017-et a Reformáció évének nyilvánította. Kifejeztük ezzel szándékunkat, hogy a város egésze meg kíván emlékezni erről az évfordulóról. Bevallom, én katolikusként sokáig kívülállóként követtem figyelemmel tevékenységüket. Aztán egyre több rendezvényükön vettem részt és rájöttem, hogy az evangélikusoké egy rendkívül nyitott közösség. Amikor vállalásaikról beszéltek, eleinte szkeptikus voltam. Elfeledkeztem arról, hogy hiába kis létszámúak az evangélikus gyülekezetek, kitartóak és tevékenyek. Most hogy már közelebbről nézem a közösségüket, tudom, hogy céljaikat meg fogják ezeket valósítani - mondta dr. Áldozó Tamás.

Az emlékkövek a kerítés lábazatán kaptak helyet

A reformációhoz kapcsolódóan az evangélikus templomban elhelyeztek egy időkapszulát, valamint emlékköveket is készíttettek a jubileum emlékére, ezek a kerítésnél láthatók. A sekrestyében egy kiállítás látható, mely a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye templomépítészetét mutatja be. A gyülekezeti napon az istentisztelet után közösségi programok várták a gyülekezetek tagjait, koncert, előadások és fórumbeszélgetések.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!