"...fontos az emlékezés, de még fontosabb az előretekintés..." - Reformáció 500 evangélikus szemmel


2017-10-28 01:33:45  | cikk: ha  | 


"...fontos az emlékezés, de még fontosabb az előretekintés..." - Reformáció 500 evangélikus szemmel főképe

A Veszprémi Evangélikus Egyházmegye a Magyarországi Evangélikus Egyház Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületéhez tartozik, hat egyházmegyéjének egyike. Az egyházmegye esperese Polgárdi Sándor, székhelye Pápa. Hetven gyülekezet tartozik ide szórványban, falvakban, városokban. Az egyházmegye evangélikusai a reformáció jubileumához kapcsolódóan ünnepi alkalmat szerveztek, melynek a Városháza adott otthont. A rendezvényen ott voltak a város képviselőtestületének tagjai, egyházi tisztségviselők, a történelmi egyházak képviselői is.

Sok vendég érkezett az ünnepi alkalomra

A megjelenteket Polgárdi Sándor esperes köszöntötte, majd dr. Áldozó Tamás polgármester mondta el gondolatait a találkozó kapcsán. - Amikor új évet kezdünk a Városházán, végigtekintünk a történelmi évfordulókon és igyekszünk az adott esztendőt egy olyan jubileumnak szentelni, mely a legméltóbb a közös ünneplésre. Egyértelmű volt, hogy 2017-es esztendőt Pápán is a reformáció évének nyilvánítjuk. Ennek a jubileumnak nyoma van a hivatalos dokumentumokon, s megjelent a városi rendezvények programjában is - mondta dr. Áldozó Tamás, majd hozzátette: - A mi városunk messze földön párját ritkítóan sokszínű a reformációnak köszönhetően. Az evangélikus gyülekezet ma is rendkívül nyitott, s bár a legkisebb a történelmi felekezetek közül, mégis mernek nagyot álmodni és sokat dolgoznak azért, hogy ezek az álmok megvalósuljanak. Gondolok itt például a felújított iskolára, a folyamatos bővülésre, a rekonstrukciókra - s ez is mutatja, hogy az evangélikus gyülekezet egy értékeket felmutató, erős, elszánt, megújulásra képes közössége a városnak- emelte ki a polgármester.

Az evangélikus iskola diákjai zenés-verses műsorral készültek

Az alkalmon verset mondott Kincses László, s szolgált a Pápai Evangélikus Egyházközség kórusa, valamint a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola diákjai is adtak műsort. Szücs Gábor igazgató elmondta, hogy a gyerekek különböző felekezetűek: - Én azt gondolom, hogy manapság a reformáció nem a felekezetiségről szól, hanem sokkal inkább a hitről - hangsúlyozta az igazgató.

Az ünnepi alkalmon Radosné Lengyel Anna, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelő helyettese mondott személyes hangvételű beszédet, csatlakozva ahhoz a mondáshoz, miszerint nem az a jó keresztény, akinek a nagyszülei is azok voltak, hanem akinek az unokája is az lesz. Mészáros Tamás, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület felügyelője is részt vett az ünnepségen. - Nem kell egyháztörténésznek lenni ahhoz, hogy példát tudjunk hozni a felekezetek közti villongásokra. Örülök, hogy ezeket magunk mögött tudhatjuk. A jubileum sokakat ráébresztett arra, hogy egy megkerülhetetlen eseményről van szó, melynek nem csupán a hatása érezhető, de ma is zajlik. Ahogy a lélek indította a reformátorokat a Szentírás minél jobb megismerésére, ahonnan a tiszta forrás fakad, úgy kell nekünk is ezt tennünk ma a helyünkön - hangsúlyozta a felügyelő.

A kötetből az ünnepi rendezvény minden résztvevője kapott egy példányt

Polgárdi Sándor esperes egy könyvvel érkezett az ünnepi alkalomra. A Tisztelendők című kötetben hitvallások, történetek, elbeszélések, vallomások, egyháztörténeti visszaemlékezések olvashatók evangélikus lelkészek tollából. Az elgondolkodtató sorokat szép fotók egészítik ki, a sokszínű egység gazdagságát tárják az olvasók elé. A kötet előszavában Polgárdi Sándor esperes, a könyv szerkesztője Hafenscher Károly miniszteri biztost idézi:"...fontos az emlékezés, de még fontosabb az előretekintés. Isten vándorló népe kéz a kézben különböző tradíciókkal összefog, és együtt indul tovább az úton, mert küldetése van, amely a megújulás."

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!