Ilyet még sosem csináltam..." - Egy őrült naplója Szabó Szilárddal


2017-10-26 22:05:06  | cikk: ha  | 


Ilyet még sosem csináltam..." - Egy őrült naplója Szabó Szilárddal főképe

1835-ben jelent meg az Egy őrült naplója című Gogol-elbeszélés. A történet hőse egy kishivatalnok, Popriscsin, aki a "normális” világból kilépve a fantázia és a téveszmék birodalmába menekül, melyben összekeveredik képzelt és való. Az Egy őrült naplója valóban naplóformában íródott mű, és egy valódi őrült írja, Axentyij Ivanovics Popriscsin címzetes fogalmazó, aki kutyákkal beszélget, spanyol királynak képzeli magát, reménytelenül szerelmes és végül a bolondokházában köt ki.

A nyilvános főpróba helyszíne az S. K. Társulat próbaterme volt

Szabó Szilárd az S. K. Társulatnak keresett darabot, amikor kezébe került Gogol története. Már az első olvasás után voltak ötletei a megvalósításra, s elkezdett foglalkozni a szövegkönyvvel. Júliusban bújt a jellegzetes gogoli csinovnyik bőrébe, s két hét alatt megtanulta a szöveget, amit azóta szinte mindennap elmondott. De a játék akkor igazán élő, ha van nézője. Épp ezért Szabó Szilárd tartott egy nyilvános főpróbát az Egy őrült naplójából az S.K. Társulat próbatermében.

Szabó Szilárd hihetetlen energiával játszotta végig a másfél órás előadást

Szabó Szilárdnak ez az első "magányos" előadása, most először volt egyedül a színpadon, hisz alkatához a társulati lét áll közel. Ez a monodráma egy kirándulás, amilyet még soha nem csinált, mondta, igazi kihívás. Nehezebb, mert egyedül kell fenntartani a néző figyelmét, nincs kire támaszkodni, nincs szusszanásnyi szünet sem, folyamatosan pörög az előadás, még a pillanatnyi megtorpanások is gondosan kiszámított mozdulatok.

A nyilvános főpróba után pozitív visszajelzéseket kapott, mondta Szabó Szilárd, s bár az előadás időpontját még nem tűzte ki, a tervek szerint ebben a színházi évadban közönség elé kerül a monodráma.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!