Bevezetés a megismerésbe - Szabó Magda és Korsós Bálint közös emlékezete


2017-10-26 21:55:12  | cikk: ha  | 


Bevezetés a megismerésbe - Szabó Magda és Korsós Bálint közös emlékezete főképe

A 100 évvel ezelőtt született Szabó Magdára emlékezett a Jókai Kör novemberi összejövetelén, melyet a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma dísztermében tartottak. A nagymúltú kulturális egyesület ugyanis jó kapcsolatot ápol a középiskolákkal, a pápai fiatalok rendszeresen közreműködnek az irodalmi délutánjaikon. Ezúttal a refis tanulók vettek részt a programon.

A diákok az Abigél című regény egy jelenetét elevenítették meg

Adorján Zoltán, a gimnázium tanára elmondta, hogy a tananyagban 7. osztályban foglalkoznak Szabó Magdával, az Abigél című regény kapcsán. A refis diákok is ebből a történetből adtak elő egy rövid jelenetet, majd Adorján Zoltán az Ókút című regényből olvasott fel egy részletet. Elmondta, hogy Szabó Magdának a hallgatás időszakában, az 1960-70-es években sikerült áttörni a falat és személyes élményként tálalta a történelmet, így írt például az addig tabunak számító Horthy-korszakról, a polgári világról.

Korsós Bálint 2009-ben rögzített előadását nézhették meg az érdeklődők

A Jókai Kör irodalmi délutánja rendhagyó volt, hisz az irodalmi részletek után az érdeklődők megtekinthették a 2014-ben elhunyt Korsós Bálint előadását. Korsós Bálint 2007-ig a pápai gimnáziumban dolgozott, Kálmán Attila utódjaként igazgató is volt. 2007-ben Debrecenbe költözött, s ő lett a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának igazgatója, a Dóczyé, ahova Szabó Magda, azaz a Matuláé, ahova az Abigél című regény Vitay Georginája járt. Korsós Bálint 2009-ben az Esti Kornél Kávéházban tartott egy előadást Szabó Magdáról, akivel diákként és igazgatóként is találkozott. Erről mesélt a kávéházban, az előadást akkor rögzítették, a felvételt most a Jókai Kör tagjai megtekinthették, így egyszerre emlékeztek Szabó Magdára és Korsós Bálintra is.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!