A jelen és a jövő egyházzenéje


2010-05-05 20:26:21  | cikk: Babos Petra  | 


Ma délután a Pápai Református Teológiai Akadémia Egyház-Zene-Egyházzene című előadássorozata keretén belül Prof. Dr. h.c. Gárdonyi Zsolt zeneszerző, orgonaművész, a würzburgi Zeneművészeti Főiskola professzora tartott előadást A jelen és a jövő egyházzenéje címmel a Teológiai Akadémia Lovagtermében.
Édesapja Gárdonyi Zoltán zeneszerző, zenetudós, a budapesti Zeneakadémia professzora. Édesanyja Wallrabenstein-Bujdosó Ilona ének-zenetanárnő volt. Felsőfokú zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán orgona és zeneszerzés tanszakon végezte.
Mai előadásában az egyházzene művészeti dimenziójának szerepét boncolgatta. Az alapkérdés az, hogy mekkora szerepe van az egyházzenének a hitéletben, a gyülekezet felépítésében. Gárdonyi Zsolt művészi hitvallásában hangsúlyozza annak fontosságát, hogy az istentiszteleten felhangzó zene mindig művészi igénnyel megkomponált és jól előadott kell, hogy legyen. Saját formanyelvével és hangzásvilágával jelentősen gazdagította a protestáns egyházzene repertoárját; részt vett az új német énekeskönyv korálelőjáték-gyűjteményének megírásában és szerkesztésében is. Életművében az orgona központi szerepet tölt be, mind szólóban, mind más hangszerekkel, ill. kórussal együtt. Zenei nyelvezete a bachi hagyományból, az impresszionizmusból éppúgy merít, mint a jazzből. Harmóniavilágában az akusztikus hangkészlet markáns szerepet játszik.

Az előadás végén kötetlen beszélgetés és hanglemez-bejátszások várták a hallgatóságot.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!