„Ha bánt valami beszélj róla...” - Telefonos napot tartottak Pápán


2017-10-25 23:04:48  | cikk: Babos Petra  | 


„Ha bánt valami beszélj róla...” - Telefonos napot tartottak Pápán főképe
A Lelki egészség világnapjáról 1992 óta emlékezünk meg minden év október 10-én. A világnapot a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezte, s az elmúlt években világszerte számos szervezet csatlakozott a megemlékezéshez. A Világszövetség 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség jobbításának elősegítése céljából. A világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása.
Pápán a Pax Anime Mentalhygiénes Egyesület és a Jókai Mór Városi Könyvtár közösen szervezte meg a Lelki egészség világnapja alkalmából a rendezvényt, melynek a könyvtár olvasóterme adott otthont szerda délután.
A szép számban megjelenteket Balázsné Márton Mária, a pápai Telefonos Lelkisegély Szolgálatot működtető Pax Anime Mentálhigiénes Egyesület titkára köszöntötte, majd a rendezvény fővédnöke, Unger Tamás alpolgármester szólt az egybegyűltekhez, aki köszöntét fejezte ki a Pápán már 27 éve működő Pax Anime Mentalhygiénes Egyesületnek, s az önkénteseknek, akik sokat tesznek azokért, akik erre a szolgáltatásra rászorulnak.
-Napjainkban az individualista társadalom kiteljesedésének időszakát éljük. Ez a társadalom az egyént állítja a középpontba, azt, hogy az egyén a fontos saját maga számára, s azt is, hogy fontos, hogy az egyén megélje a saját szabadságát, ugyanakkor sok esetben kizárja a külső hatásokat, ezért maximálisan megélheti a magárahagyatottság érzését. Ha ezt valaki átéli, akkor indulnak el a konfliktusok, amelyeket ezek az emberek nem tudnak megfelelően kezelni. Márpedig, ha ezt valaki nem tudja kezelni, akkor az személyi tragédiákat okozhat. Ebben segíthetnek a lelkisegély szolgálatok, akik önkénteseikkel komoly munkát végeznek – emelte ki Unger Tamás, majd hozzáfűzte, jó lenne, ha a lelkünkről ugyanannyit gondolkodnánk, annyi időt, pénzt, energiát fordítanánk épségének megőrzésére, mint a testünkre.
A lelki egészségről Hegyiné Mráz Erika tanácsadó szakpszichológus tartott előadást. A szakember elmondta, a testi, lelki, szociális jólétet értjük a lelki egészség alatt. Mint mondta, aki jól érzi magát a bőrében, aki sikeres, aki harmóniában él környezetével, aki a körülötte élő emberekkel, családjával jól érzi magát, aki képes jó döntéseket hozni, tudja, mi teszi boldoggá és el tudja érni céljait, az lelkileg is egészséges. Magyarországon minden 5. ember jelenleg is depressziós, és azon személyek száma, akik már küszködtek ezzel a problémával, még magasabb. A világban egyre több a lelki beteg. Sokan sajnos nem kezeltetik magukat, s ennek súlyos következményei lehetnek.
Hegyiné Mráz Erika elmondta, már gyermekkorban fontos, hogy a gyerek érezze magát jól, lelkileg legyen stabil. Felnőtt korban kerüljük a stresszt, amit szinte lehetetlen a mai rohanó világban megtenni. Tudatos életmód váltással tudunk változtatni, gyermekkorban az érzelmi fejlődést kell erősíteni. Fontos, hogy tudjunk megállni, pihenni. A mozgás szerepe jelentős, fontos a relaxáció is, hiszen az is stresszoldó.
Dr. Németh Tamás lelkipásztor a megbocsájtás fontosságról beszélt, kiemelve, hogy az egyik legjelentősebb szerepe a megbocsájtásnak van, hiszen a napi kapcsolatokban kizárt, hogy ne legyenek súrlódások. Ahol a megbocsájtás hiányzik, ott keserűvé válnak az emberek, de ahol megvan, ott boldogság uralkodik. Akit pedig megbántanak, annak ott marad az „égő seb” a szívében. Fontos tehát, hogy meg tudjunk bocsájtani és tudjunk bocsánatot kérni, mert az Isten iránti háládatosságból készeknek kell lennünk arra, hogy megbocsássunk.
A rendezvényt a Fogyatékosok Nappali Intézménye színesítette vidám műsorával.
Magyarországon 19 telefonszolgálatnál, közel 800 önkéntes ügyelő fogadja a hívásokat éjjel- nappal, 2011 óta az ingyenesen hívható 116-123 európai uniós lelki elsősegély telefonszámon.
A rendezvényen részt vett többek között dr. Varga Gábor, Telefonos Lelki Segélyszolgálatok Szövetségének elnöke és Dudás Erika, a Telefonos Lelki Segélyszolgálatok Szövetségének alelnöke is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!