Rafal Kukla: Ez a harc már beírta magát a történelmünkbe, ami máig meghatározza erős, bátor és legyőzhetetlen nemzeteink identitását


2017-10-23 22:54:51  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Rafal Kukla: Ez a harc már beírta magát a történelmünkbe, ami máig meghatározza erős, bátor és legyőzhetetlen nemzeteink identitását főképe
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója és a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napja tiszteletére rendezett megemlékezésre várta ma este a pápaiakat az önkormányzat. A tiszteletadás a belvárosban Kiss Zoltán honvéd alezredes, az önkényuralom elleni nemzeti függetlenségi mozgalom mártírja és dr. Katona János, az 1956. október 27-én megalakult városi forradalmi tanács elnöke emléktáblájánál főhajtással és koszorúzással kezdődött, majd a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban folytatódott ünnepi megemlékezéssel.
A Deák Ferenc és a Márton István utcában kezdődött a tiszteletedás

A színházteremben összegyűlt emlékezők közösen énekelték el a Himnuszt Milus Lilla, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Tánc-Lánc Művészeti Alapiskolájának tanulója vezetésével, majd dr. Áldozó Tamás polgármester kérte fel Rafal Kuklát, Gorlice polgármesterét ünnepi beszédének elmondására. Mint mondta, rendkívüli alkalom a mai, hiszen nem volt még példa arra, hogy az 56-os forradalom és szabadságharc alkalmából tartott megemlékezésen egy partnerváros polgármestere mondja az ünnepi beszédet.
A mai estével is egy kicsit közelebb kerülünk egymáshoz - emelte ki Áldozó Tamás polgármester

-Magyarországot és Lengyelországot számtalan szál köti össze, úgy ahogy Pápát és Gorlicét. Gorlicében van egy utca, mely dél felé vezet, és ezt az utcát a történelmi időktől Magyar utcának nevezik. Ez az utca szimbolikusan is mutatja az utat Magyarország felé, de ugyanez a mi utunk is Magyarországról Lengyelországba. Meggyőződésem, hogy a mai estével is egy kicsit közelebb kerülünk egymáshoz, egy kicsit jobban megszorítjuk egymás kezét és egy picit jobban egymás mellé állunk azért, hogy a történelem kihívásaival szembe tudjunk nézni – fogalmazott Áldozó Tamás, színpadra szólítva lengyel kollégáját. Rafal Kukla az 56-os események a felidézésével kezdte gondolatait.
-A 61 évvel ezelőtt kitört forradalom ismételten összekapcsolta Magyarország és Lengyelország történelmét. A felkelés – amely eredetileg az akkoriban Lengyelországban érezhető politikai enyhülés támogatásának és a lengyel nemzet felé irányuló szolidaritás kifejezésének indult - végül egy több mint háromhetes fegyveres harccá, szabadságharccá vált a Duna partján. A lengyelek melletti kiállás lényegében a szabadságra vágyó magyar nép kiáltása volt.
A legfelsőbb kommunista vezetőkhöz is eljutott ez a kiáltás, akik aztán a forradalmat vérrel verték le – emlékeztetett 56 sorsára a lengyel polgármester.
-Ahogy a magyarok támogatták a lengyeleket, úgy támogatták a lengyelek a Budapesten, valamint az ország más városaiban harcoló forradalmárokat. 1956. október 23-án a szovjet csapatok magyarországi intervenciója után Lengyelországban hatalmas méretű, a felkelőket segítő akció szerveződött. Az emberek tömegesen mentek vért adni és országszerte segítséggyűjtő bizottságok alakultak. A forradalom alatt a lengyel társadalom segítségnyújtása volt az első és a legnagyobb külföldi támogatás a magyarok, testvéreink felé. A lengyelek elszántsága abból a tényből eredt, hogy 1956-ban mindkét nemzet közös ügyért harcolt: a szabadságért.
Rafal Kukla, Gorlice, Pápa lengyel testvérvárosának polgármestere

Rafal Kukla beszédében kiemelte, az 1956-os események az egész világ figyelmét a keleti blokk országaira irányították, a felkelők nem haltak hiába, a harc napjai nem csak Magyarországon váltak fontos mérföldkővé a szabadsághoz vezető úton, hanem a kommunista Európa többi országában is.
-Az ezekre a napokra való emlékezés büszkeséggel töltheti el nemzeteinket, melyek egyenlőtlen feltételek között harcoltak a kommunista országok szabadságáért és méltóságáért. Ez a harc már beírta magát a történelmünkbe, ami máig meghatározza erős, bátor és legyőzhetetlen nemzeteink identitását. Az, hogy most itt vagyunk, a megemlékezés jele. Az emlékeké is, amiket át kell adnunk nemzedékről nemzedékre. Magyarokra és lengyelekre emlékezünk, akik szinte kart karba öltve harcoltak 1956-ban a szabadságért.
A polgármester hangsúlyozta, 1956 legyen figyelmeztetés is, hogy soha ne ismételődhessen meg az akkori borzalom, hogy egy ideológiai fanatizmus soha ne homályosítsa el a legfontosabbat: vagyis a másik ember tiszteletét, hogy szabad független hazában születhessen és nőhessen fel.
Szónoklata végén Rafal Kukla kifejezte tiszteletét 56 hősei előtt, és úgy fogalmazott, bízik abban, hogy folytatódik a Magyarország és Lengyelország közötti egyetértés és együttműködés, aminek gyümölcse mindig a szabadságot és az egyenlőséget erősíti, ami a demokrácia alappillére, az, amiért elődeink harcoltak.
Baranyai Annamária és Egyházi Géza színész-énekesek az emlékműsorban

Az emlékbeszéd után Tétova szivárvány címmel zenés-táncos műsort láthattak a rendezvényen résztvevők, melyen korabeli filmfelvételekkel, Baranyai Annamária és Egyházi Géza színész-énekes előadásában pedig dalokkal idézték fel a forradalom eseményeit, az annak leveréséhez vezető harcokat, a haza és a szabadság fontosságát. Műsorukban a Pápai Vadvirág Néptánc Egyesület táncosai működtek közre.
Zenével, tánccal, mozgóképpel állítottak emléket 1956-nak

A megemlékezés a hagyományok szerint koszorúzással zárult az Erzsébet ligetben álló Magyar Pieta 1956 szobornál, ahol az önkormányzat, pártok, hivatásos szervezetek, intézmények és civil közösségek helyezték el a tisztelet és emlékezés koszorúit.

Képek:


Címkék: ünnep
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!