Magyar ipari örökség a Kékfestő Múzeum


2017-10-19 22:57:29  | cikk: ha  | 


Magyar ipari örökség a Kékfestő Múzeum főképe

Bekerült Magyarország tíz ipari öröksége közé a pápai Kékfestő Múzeum. A megtisztelő címet egy uniós pályázathoz kötődő projektnek köszönheti a múzeum. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség egy Európai Unió által finanszírozott projekthez csatlakozott, a COSME programhoz. Az ennek keretében megvalósuló Genius Loci projekt fő célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a kis vidéki ipari hagyományok szépségére, a „hely szellemére”. A projektben főleg a textíliparra, a szeszfőzdékre, valamint a tégla-és kerámiakészítés hagyományaira fókuszáltak a határon átnyúló együttműködés keretében, mondta el Szépvölgyi Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója, aki ma Pápára látogatott.

47 pályázó volt a tíz helyre, s végül a Kékfestő Múzeum bekerült ebbe a körbe. Veszprém megyéből még a herendi Porcelanium Látogatóközpont és a Zirci Apátsági Manufaktúra sörfőzdéje részese a programnak, de vannak kis múzeumok az Alföldről is az ipari örökségek közt. A szelekciónál szempont volt, hogy az ipari örökség szempontjából érdekes helyszíneket válasszanak, s fontos volt az is, hogy a múzeumok vezetősége, munkatársai nyitottak legyenek az együttműködésre. A projektben öt ország vesz részt, Magyarország mellett Olaszország, Belgium, Spanyolország és Málta csatlakozott a programhoz.

A Kékfestő Múzeum ismertetője, ugyanúgy mint a többi résztvevő intézményé, több nyelven olvasható

A résztvevő intézmények mindegyike felkerült a projekt adatbázisába, mely könnyen elérhető: a Kékfestő Múzeumba lépve egy kék tábla található a falon QR-kóddal. A megfelelő telefonos alkalmazás használatával megtekinthető a múzeumok bemutatója, de útvonaltervet és programot is ajánl az oldal. Például válogathat az érdeklődő téma szerint, ha csak a textilipari emlékekre kíváncsi - ebben az  esetben mind az öt ország ilyen jellegű kiállítóhelyét felsorolja az alkalmazás, sőt, útvonaltervet is készít. De országok szerint is összeállítható egy-egy kirándulás.

Jelentős turisztikai potenciál rejlik ebben a projektben, hangsúlyozta dr. Nagy-L. István, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója. - Egyrészt bekerültünk az ipari örökség iránt érdeklődő hazai és külföldi látogatók látóterébe, másrészt, ha valaki ellátogat hozzánk, biztosan megtekinti a város többi nevezetességét is - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy nagy öröm számukra ez az elismerés.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!