Partnerségi megállapodást írtak alá az agrárgazdaság Veszprém megyei fejlesztésére


2017-10-19 18:03:50  | cikk: Babos Petra  | 


Partnerségi megállapodást írtak alá az agrárgazdaság Veszprém megyei fejlesztésére főképe
A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara májusi partnerségi keret megállapodása nyomán további együttműködési megállapodásokat írtak alá Veszprém megyében ma délelőtt. Az ünnepélyes rendezvénynek a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium adott otthont.
A megyei szintű megállapodáshoz a térség hangsúlyos agrárgazdasági szereplői folyamatosan csatlakozhatnak, lehetővé téve, hogy a szakmai és szakmaközi szervezetek, gazdálkodók és önkormányzatok bevonásával megerősítsék a gyakorlatorientált iskolai rendszer működését, és az iskolarendszeren kívüli középfokú agrárszakképzést is. Jelen együttműködési megállapodás célja, hogy az agrárszakképzés megerősítésével növelje a megyében működő agrár- és élelmiszergazdasági tevékenységet folytató gazdasági szervezetek versenyképességét, valamint a régió népességmegtartó erejét. Az első keret-megállapodást május 8-án írta alá dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A keret-megállapodás célja a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában lévő szakképző intézmények szakmai színvonalának fejlesztése – mind a megyékben, mind pedig a fővárosban – a jelentős szerepet betöltő helyi és megyei agrárszereplők bevonásával. A megyei megállapodások megkötésével a partnerek nagy hangsúlyt fektetnek a duális képzés megerősítésére, a beiskolázások támogatására, a magas színvonalú felnőttképzésre, valamint a végzett fiatal szakemberek munkaerőpiacon történő elhelyezkedésének elősegítésére.
A megjelenteket Gál Imre köszöntötte

Gál Imre megbízott igazgató elmondta, hazánkban az agrár- és élelmiszergazdaság további megerősítése elképzelhetetlen a megfelelő szakember-utánpótlás biztosítása nélkül. Az ágazat hazai és nemzetközi versenyképessége nagymértékben függ az azt megalapozó szaktudástól, kiemelten a szakképzés minőségi és tartalmi kérdéseitől. A jövő szakembereinek magas színvonalú iskolarendszerű képzése, a tudás megújítását szolgáló továbbképzések és a felnőttképzés folyamatosan megjelenő igénye, valamint a duális képzési rendszer kibővítése szorosabb együttműködést kíván meg az agrárszakképző iskolák és az őket körbevevő gazdasági-társadalmi környezet között. A közös célokat megerősítve, jelen együttműködési megállapodás keretében, a partnerek még szorosabbá kívánják tenni korábbi együttműködésüket.
-Szakképzésünkből nem hagyhatjuk ki a modern technológiákat alkalmazó gazdasági szereplőket sem. Mindenképpen szükséges, hogy a diákjainkat a mezőgazdaság aktuális elvárásaihoz készítsük fel. Így a kikerülő diákjaink azonnal, közvetlenül a végzés időpontjában munkába tudnak állni partnereinknél, illetve más cégeknél is. Ezt segíti elő a duális képzés. Tanulóink 10-11. évfolyamban termelőüzemeknél vannak gyakorlaton, a pápai húsgyár már 9. évfolyamtól elkülönített tanműhelyet működtet tanulóink számára. Az aláírókkal évek óta megvolt ez a kapcsolat, azonban a NAK aláírásától azt reméljük, hogy több céget vonhatunk be az együttműködésbe, akár gyakorlati helyként, akár a technológiák bemutatására üzemlátogatások során – emelte ki Gál Imre.
Dr. Szinay Attila az agrárium helyzetéről is beszélt

Dr. Szinay Attila Jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár a program kapcsán elmondta, az egész országban az Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott iskolákban, így Pápán is a megyében fontos gazdasági szereplőkkel, az oktatás különböző szintű képviselőivel és az iskolával, agrárkamarával olyan együttműködési rendszert építenek ki, ami hosszútávon szolgálja majd az agárszakképzést. Mivel az agrárium területén is jelentkezik a szakemberhiány, ezért távlati cél, hogy minél többen, minél magasabb szintű tudással vállaljanak munkát a mezőgazdaságban. Hangsúlyozta, hogy a legtöbb helyen olyan vállalkozások, cégek írják alá a szerződést, akik egyébként már együttműködnek az adott intézménnyel, ez Pápán is így van.
A megyében egy FM fenntartású intézmény működik: a Mező

Radovits Tibor, a NAK Veszprém megyei igazgatója hozzáfűzte, a mai technikai színvonalon komoly gépekkel dolgoznak, feladatuk, hogy a mezőgazdasági ágazat még jobb minőségű élelmiszert állítson elő, ehhez a megfelelő technológia és a gépek nélkülözhetetlenek, amelyet a jövő generációja fog üzemeltetni. Ezek szaktudást igényelnek, ezért van szükség arra, hogy a diákok megfelelő képzésben részesüljenek a partnerek segítségével.
Veszprém megyében Pápán a szerződést a Tansütő Kft., a Pápai Tankerületi Központ, a Veszprémi Tankerületi Központ, a Somló Gép Kft., a Pápai Hús Kft., és a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara írta alá a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal.


Képek:


Címkék: szakképzés
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!