Generációk együtt a bűn- és baleset-megelőzés jegyében


2017-10-17 20:52:07  | cikk: HuHa  | 


Generációk együtt a bűn- és baleset-megelőzés jegyében főképe
Múlt évben szervezett először generációs délutánt a Pápai Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum Szociális és Idősügyi Munkacsoportja, hogy összehozza a szépkorúakat és a fiatalokat, hogy szórakoztató programok keretében együtt tanuljanak a biztonságról. A tavalyi rendezvény sikere után idén ismét az idősek világnapjához kapcsolódva tartották meg a programot, melynek ezúttal a Huszár közösségi ház adott otthont. Ma délután pápai és Pápa környéki nyugdíjas klubok tagjai, idősotthonok lakói gyűltek össze, s hozzájuk a Gyurátz és az Erkel-iskola, valamint Refi és a Közgáz diákjai csatlakoztak.
Forsthoffer Erzsébet, a munkcsoport vezetője köszöntötte a résztvevőket

-A rendezvény célja, hogy közelítsük egymáshoz a generációkat, szerezünk mindenki számára néhány olyan gondtalan percet, órát, amiben a bűn- és baleset-megelőzés témakörével kapcsolatban hasznos információkat kaphatnak idősek és fiatalok egyaránt, és olyan programokat kínáljunk, ami mindkét korosztály számára vonzó – mondta el a rendezvényről Forsthoffer Erzsébet. A munkacsoport vezetője hozzátette, meglátásuk, hogy minden olyan rendezvény fontos, melyen hasznos információkat hallhatnak a résztvevők, ha pedig ezt szórakoztató formában élik meg, élményekkel gazdagodnak, ami a következő időszakban kedves emlékként felidézhető.
-Az is nagyon fontos, hogy megragadjuk azokat a lehetőségeket, amik az idős emberek iránti tiszteletre, gondoskodásra felhívják a figyelmet. A gyermekek tanulják meg, hogy át kell adni a helyüket az időseknek, figyelni kell rájuk. Ismerniük kell, hogy az idős kornak milyen sajátosságai vannak, hogy ne álljanak idegenül ezekkel szemben, tudják, hogy az egyes szituációkban hogy kell helyesen viselkedni – emelte ki.
Az idősebb generáció fontos értékeket ad tovább a fiatal korosztálynak - fogalmazta meg a polgármester

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében. Hangsúlyozta, a három generációs családok együttélése idején természetes módon adták át az idősek a fiataloknak a szokásokat, hagyományokat, írott és íratlan viselkedésmintákat, azonban ez mára megszűnt és minden olyan program fontos, ami ezek továbbadását segíti, hiszen ezek a szokások, viselkedésformák, hagyományok kultúránk, társadalmunk részei.

A köszöntők után a Pápai Nyugdíjas Egyesület irodalmi színpada adott verses-zenés műsort, majd idősek és gyermekek együtt ügyeskedtek a kézműves foglalkozásokon, ahol kedves őszi díszeket készítettek a munkacsoport szakembereinek irányításával. A megjelentek egy része bűn- és baleset-megelőzési vetélkedőn vett részt, nyolc csapat versengett egymással, s közben hasznos tudnivalókat sajátítottak el értékeik védelméről, a bűncselekmények megelőzéséről és a biztonságos közlekedésről.
A Pápai Nyugdíjas Egyesület irodalmi színpada kedve műsorral készült a rendezvényre

Császárné Elek Veronika, címzetes rendőr alezredestől megtudtuk, két szépkorú, egy általános iskolás és egy középiskolás diák alkot egy csapatot, s közösen kell megoldaniuk a feladatokat. A feladatok megoldása során közlekedésbiztonsággal, bűnmegelőzéssel kapcsolatos információkat kapnak, így például a lakások védelméről, az internet veszélyeiről és a balesetveszélyes közlekedési szituációk elkerüléséről. Az elméleti kérdések mellett játékos gyakorlati feladatok is várták a résztvevőket, többek között a részeg szemüveg kipróbálása, mely kellő derültséget és közös szurkolást eredményezett.
Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes vezette a vetélkedőt

-Az idősek és a fiatalok egyaránt tanulhatnak egymástól, célunk az, hogy a különböző korosztályok együtt gondolkodjanak, együtt oldják meg a feladatokat. Azt gondolom, a fiatalok nagyon sokat tanulhatnak az idősebb, tapasztaltabb korosztálytól, meg kell hogy tanulják, az idősek szava sokat számít, vannak olyan élethelyzetek, szituációk, problémák, amiben az idősek nagyon hasznos tanácsokat adhatnak, és ezekre oda kell figyelni – mondta az alezredes. Ugyanakkor a fiatalok is sokat segíthetnek a szépkorúaknak: felhívhatják a figyelmet arra, hogy a világ megváltozott, nem szabad mindenkit beengedni otthonaikba, óvatosnak kell lenni az idegenekkel, be kell zárni a lakás ajtaját és az internetnek – melyet sok időskorú is használ ma már – vannak veszélyei.
Varga Sándorné és Németh Zalán a részeg szemüveges feladatot együtt oldotta meg

A színes programokkal tarkított délutánon mindenki találhatott kedvére való elfoglaltságot, a szépkorúak segítségével sorra kerültek ki a gyermekek kezéből a kedves terményképek és díszek, a vetélkedőn pedig együtt oldották meg a feladatokat a fiatalok és idősek. Varga Sándorné Marcaltőről jött el a rendezvényre, ő már másodszor vett részt a generációs programon és ezúttal is nagyon jól érezte magát. Mint mesélte, fontos, hogy az időseknek felhívják a figyelmét a közlekedési szabályokra, az értékeik védelmére és ezeket a tudnivalókat nem lehet elégszer elmondani. Hasonlóan jó kezdeményezésnek tartotta a programot Németh Zalán, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola kisdiákja is, akinek nagyon tetszettek a közösen megoldandó feladatok.
-Azért jöttem el, hogy sok jót tanuljunk a biztonságról és a közlekedésről – mondta. A kisfiú egyik kedvence a részeg szemüveges feladat volt, ahol ő viselte a szemüveget és szépkorú csapattársa irányította a bóják között. A rendezvény keretében közös nótázásra is nyílt lehetőség, az idősek közül sokan fakadtak dalra az ismerős dallamok hallatán.
Gyermekek és szépkorúak együtt alkottak

A generációs délután ezúttal is jókedvet és hasznos tudnivalókat adott a résztvevőknek, Forsthoffer Erzsébet, a munkacsoport vezetője pedig már arról szólt, jövőre ismét szeretnék megrendezni, hasonló, és új elemeket is tartalmazó programokkal.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!