Élelmezési világnap az Acsádyban


2017-10-16 21:42:24  | cikk: Babos Petra  | 


Élelmezési világnap az Acsádyban főképe
A Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája ökocsoportja az idei évben is megszervezte az élelmezési világnap kapcsán a diákság számára az élelmezési napot, melynek során előadásokat hallgathattak meg, illetve ételt is kóstolhattak a tanulók.
Mihali Lilla szakoktató, az ökocsoport munkáját segítő tanár elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy a diákok figyelmét felhívják, hogy a világon mennyien éheznek, nélkülöznek. Október 16. a kenyér világnapja is, így ezen a napon megköszönik a pékek áldozatos munkáját is, ezért Fodorné Takács Mária a Tansütő Kft. képviseletében a kenyérről, péksüteményekről tartott előadást és hozott kóstolót is.
Ezt követően Mihali Lilla az ősz kedvenc zöldségéről, a sütőtökről mesélt, majd a diákság megkóstolta a 9. osztályos vendéglátós tanulók a sütőtökből készített süteményeit, a pogácsát, a narancsos-mézes szeletet és a muffint, ami elmondásuk szerint nagyon ízlett nekik.
-A sütőtök Európában csak Amerika felfedezése után vált ismertté, és hamar közkedvelt őszi-téli csemegévé vált, nem is véletlenül. Hazánkban a XVI. század óta termesztik és számos előnyös hatását ismerték már fel. A sütőtök kedvező élettani hatásairól már az indiánok is tudtak, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták. A sütőtöknek nagyon magas a vitamintartalma, de ezen kívül az ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható, hiszen sok kálium, foszfor, vas és réz van benne. Akár sütve, de sütés nélkül is fogyasztható, akár desszertnek, akár levesnek is. A sütőtöknek több fajtája is van, a legismertebb a szabolcsi és kiszombori – tudtuk meg a szakoktatótól, aki arra biztatott mindenkit, hogy fogyasszon sok sütőtököt.
Az iskola a világnap kapcsán kiírt egy informatikai prezentációs pályázatot is, melyre négy csapat nevezett be. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete által védnökölt nemzetközi nap témája ebben az évben a migráció. A jelenség nem új keletű, mindig is jelen volt az emberiség történetében, ahogy a munkalehetőség, családegyesítés, az új élmények vagy egy jobb élet reménye indulásra bírt sokakat. A migráció minden hetedik embert érintett a Földön. A diákságot arra buzdították, hogy készítsenek prezentációt az éhezés, a szegénység és a klímaváltozás hatása a migrációra címmel, melyben javaslatokat tesznek a probléma megszüntetésre. A legjobb prezentációt a 10. X osztályos Varga Mátyás és Horváth Ferenc készítették, a Migráció-fájdalmas igazság címmel.

Képek:


Címkék: szakképzés
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!