Közép-Európa legszebb ásvány magánygyűjteménye a könyvtárban


2017-10-10 17:40:20  | cikk: Babos Petra  | 


Közép-Európa legszebb ásvány magánygyűjteménye a könyvtárban főképe
Több mint 30 éve gyűjti a történelmi Magyarország ásványait Kövecses-Varga Lajos.
1957-ben született Lovászpatonán, ahol a helyi kavicsbányában találta az első ősmaradványokat, majd később a Bakony akkor még működő bauxitbányáiban az ásványokat. A szegedi egyetem elvégzése után két évig tanított, de már minden szabadidejét az ásványgyűjtésnek szentelte. Bejárta hazánk lelőhelyeit, de egye gyakrabban a Felvidék, később pedig – akárcsak ma -, az erdélyi működő, és már rég bezárt bányahelyeket. Ezek közül némelyikre már kétszáznál is többször eljutott. Ez a szorgalmas gyűjtőszenvedély eredményezte, hogy mára hazánk legismertebb és legszebb magángyűjteményével rendelkezik.
A tízezernél is több ásványpéldánya közül a siófoki Ásványmúzeumban mintegy 3000 ásványa látható kiállítva. A világ leghíresebb magángyűjtői járnak hozzá csodálattal adózva gyűjteményének. A külföldi szakemberek is elismerik, hogy Kövecses-Varga Lajos gyűjteménye ásványpéldányainak szépségét, értékét és ritkaságát tekintve a legnagyobb és legszebb magángyűjtemény Közép-Európában. Erdélyi lelőhelyű példányait tekintve pedig bizonyára az egész Földön nincs teljesebb magánkollekció.
Mint mondta, egészen gyermekkora óta érdeklődik az ásványok iránt.
-Először a világ szinte minden részéről gyűjtöttem az ásványokat, ami csak csillogott és fénylett, azt összeszedtem. Utána már csak a történelmi Magyarország kincseit gyűjtöttem, és így van ez a mai napig is – mesélte Kövecses-Varga Lajos, aki hozzáfűzte, az az anyag, ami a pápai könyvtárban látogatható, az még sehol nem volt kiállítva, újdonság a gyűjtőnek is, hiszen sok mindenre most bukkant rá otthon. Kövecses-Varga Lajos főként erdélyi darabokat hozott el Pápára, abba a városba, ahol gimnazista volt. Úgy gondolta, Pápa megérdemli, hogy egy felettébb szép ásványkiállításban gyönyörködhessen, ezért is azokat a darabokat hozta el.
-Egy laikusnak a színek és a forma adja a szépséget, nekünk gyűjtőknek inkább a ritkaság a mérvadó, de fontos, hogy ép állapotú legyen a példány, mert ami törött, az nem értékes. Az ásvány szépségét a ritkasága, az előfordulás és a lelőhelye jelzi. Persze, mindenkinek más a szép, nekem azok, amelyeket itt bemutatok – fűzte hozzá.
A tárlat megnyitón a gyűjtő több különleges darabot is megmutatott, amit kézbe is foghattak a megjelentek.
A kiállítást Mozgai Zsolt tanár nyitotta meg az érdeklődő közönség előtt.

Képek:


Címkék: kiállítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!