Őszi karbantartás a murvás utakon


2017-10-09 17:53:57  | cikk: HuHa  | 


Őszi karbantartás a murvás utakon főképe
A Városgondnokság őszi munkái között hangsúlyos szerepet kap a nem szilárd burkolatú utak javítása. Nagy útjavítást évente kétszer végeznek: a tél elmúltával és ősszel, de a lakossági bejelentések és a Városgondnokság felmérései alapján év közben is kijavítják az úthibákat. A nagy munkákhoz grédert és úthengert bérelnek, az évközi kisebb javításokat saját gépeikkel végzik el.
A murvás utak karbantartása folyamatos munkát igényel - Buics Lajos és Bakó István (balról jobbra) az Öreghegyben

A mostani útjavítás 7 km hosszan zajlik, a Kishegyben, az Öreghegyben és a Törzsökhegyben dolgoznak, de a város murvás útjait is kijavítják, így a Bocsor utca környékén, a Mozsár utcában és a Várkertfürdő előtti területen is grédereznek – tudtuk meg Buics Lajostól, a Városgondnokság kommunális részlegének vezetőjétől. A részlegvezető hozzátette, a munkálatok várhatóan a hét közepéig tartanak és közel 100 köbméter anyagot terítenek le az érintett útszakaszokon.

Közel 100 köbméter anyagot használnak el a keletkezett gödrök eltüntetésére

A gréderezéssel valamivel tartósabb eredményt lehet elérni, ám azt tudni kell, hogy a murvás utak állapota sosem vetekedhet a jó minőségű aszfaltos útéval – hívta fel a figyelmet Bakó István igazgató. Mint magyarázta, a gréderezés előnye, hogy a gép tud szintet tartani, szemben a markolóval, ennek ellenére a lazább talajú részeken nem lehet tökéletes eredményt elérni, hiszen a szinttartásnak és a tömörítésnek a gödrök melletti kemény felületet szab határt, így a csapadéktól felázott talaj a járművek okozta terhelésétől ugyanott gödrösödik vissza, ahol nem lehet megfelelően tömöríteni a talajt.
-Ennek ellenére, az elmúlt három év munkája hozott eredményt a murvás utak állapotában, hiszen ezzel a technológiával egyenletesebb felületet kapunk, a tömörítés pedig szintén hozzájárul a tartósabb eredményhez – tette hozzá Bakó István, elismerve, hogy az idei száraz nyári időszak is befolyásolta, hogy most kevésbé rossz állapotban vannak a nem szilárd burkolatú útfelületetek.
Az úthengerrel történő tömörítés még tartósabbá teszi az eredményt 

A földutak karbantartása folyamatos munkát igényel, a Városgondnokság igyekszik ennek megfelelni, rendszeresen ellenőrzik az ilyen utak állapotát és lehetőség szerint gyorsan reagálnak a lakossági észrevételekre is. A hegyekben élők közül egyébként néhányan maguk is segítenek a munkában, a Városgondnokság által biztosított murvás anyagot felhasználva, többen kijavítják a saját házuk előtti útszakaszon keletkező kisebb úthibákat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!