Időskorban is aktívan és vidáman - Idén 25 éves a pápai nyugdíjasegyesület


2017-10-09 00:19:06  | cikk: pt  | fotó: Babos Petra, pt  | 


Időskorban is aktívan és vidáman - Idén 25 éves a pápai nyugdíjasegyesület főképe
A Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete megalakulásának 25. évfordulója és az idősek világnapja alkalmából egész napos ünnepséget tartottak a városi sportcsarnokban mintegy 600 résztvevővel.
A többek között énekkel, zenével, tánccal, kiállítással, közös ebéddel és vacsorával színesített alkalomra egybegyűlteket elsőnek Baán Éva, a jubiláló egyesület elnöke köszöntötte. – Mi idősek vagyunk és nem öregek. Hiszen csak az öregszik meg, aki lemond álmairól, terveiről, és nem vesz részt az élet adta eseményekben – jelentette ki az egyesületi vezető. Felidézte: 1988-ban Dudás István alapította meg a városi nyugdíjasklubot a Pedagógus Művelődési Házban. Tagságuk folyamatosan bővült, majd 1992. január 22-én egyesületté alakultak, ekkor vették fel a mai napig használt nevüket. Dudás Istvánt 1993-ban Korcsmáros József váltotta az elnöki székben. Ő 16 évig töltött be vezető pozíciót, miközben létszámuk átlépte a háromszázat és meghatározó közösséggé váltak a városban. Baán Évát 2009. január 21-én választották elnökké, munkájának köszönhetően az egyesület jelenleg 725 regisztrált taggal büszkélkedhet. Ezzel Veszprém megye legnagyobb létszámú nyugdíjasegyesülete a pápai, de minden bizonnyal ez a civil szervezetek tekintetében is elmondható.

Tevékenységük rendkívül szerteágazó: például segítenek a szociális ellátásban, az időskori gondozásban, kiemelten támogatják a kisnyugdíjasokat, aktívak a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés terén, továbbá kirándulásokat, kulturális és sportprogramokat szerveznek, illetve különféle közösségi ünnepségeket, szabadidős rendezvényeket tartanak. Működik énekkaruk és irodalmi színpaduk, gyakran végeznek önkéntes munkát, szívesen jótékonykodnak. Tagtársaik számára számítógépes képzéseket biztosítanak, és már folyamatban van a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet megalakítása – sorolta Baán Éva. Hozzáfűzte: a pápai nyugdíjasegyesület 2013-ban Pro Cultura Díszoklevele, míg 2014-ben Pápa Város Díszoklevele kitüntetést kapott. Az egyesületi elnök végezetül köszönetet mondott tagtársainak és valamennyi segítőjüknek, különösen az idősbarát pápai önkormányzatnak, illetve a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpontnak.

– Minden érték, ami ebben az országban 1990-től létrejött, vagy a korábbi időkből fennmaradt, a mai idősek munkájának, erőfeszítéseinek köszönhető – hangsúlyozta az ünnepségen mondott köszöntőjében Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Aláhúzta, kötelességünk megőrizni, gyarapítani a felmenőink örökségét, egyúttal tiszteletet, megbecsülést és biztonságot kell nyújtanunk valamennyi szépkorú honfitársunk számára. Kövér László úgy fogalmazott, az elöregedés világfolyamatnak számít, amiben természetesen nem az emberek élettartamának emelkedése jelenti a bajt, hanem a meg nem született gyermekek hiánya. Mint mondta, az egyre inkább eluralkodó fogyasztói szemléletben nincs értéke az idősnek és a gyermeknek, azonban mi, magyarok nem ilyen értékrendben hiszünk. Az Orbán-kormány a kezdetektől fogva a nemzeti, nemzedéki és családi összetartozás erősítésén munkálkodik. Vallják, hogy a tartósan növekedési pályára állított magyar gazdaság által teremtett előnyökből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell, éppen ezért a kormányzat az elmúlt hét évben értékállóvá és biztonságossá tette a nyugdíjakat, valamint megszigorította a büntetőtörvénykönyvet, hogy az idősek még nagyobb biztonságban legyenek.
Kövér László szólt arról is, hogy 2010 óta a magyar családok támogatására fordított költségvetési összegek a duplájára emelkedtek, a 2018-as esztendőt pedig a kormány a családok évének nyilvánítja. Emellett azt is rendkívül fontosnak tartják, hogy az ország megmaradjon a magyarok országának, és a lakosságot teljes mértékben megvédjék az illegális migráció okozta veszélyektől.

Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő, az ünnepség fővédnöke az egyesülettel kapcsolatos személyes élményeit idézte fel, többször is mosolyt csalva a jelenlévők arcára. Kiemelte a folyamatosan növekvő taglétszámot és Baán Éva személyiségét, az elnök asszony óriási vitalitását, emberszeretetét, szervezőkészségét, kreativitását. Mint mondta, rengeteg bölcsességet és élettapasztalatot kapott a szépkorúak körében, a pápai nyugdíjasegylet pedig tökéletes példa rá, hogy időskorban is lehet tevékeny, tartalmas és szép életet élni. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere Kövér Lászlóhoz és Kovács Zoltánhoz hasonlóan gratulált a szép jubileumhoz, majd további jó egészséget és örömteli éveket kívánt a szépkorúaknak.

Baán Éva kiemelte, nagy öröm számukra, hogy egyesületük évfordulós rendezvényén együtt ünnepelhetnek az erdélyi Kovásznáról és Sepsiszentgyörgyről, a felvidéki Ógyalláról, valamint a németországi Schwetzingenből érkezett barátaikkal. A vidám, családias hangulatú eseményen felléptek a pápai nyugdíjasegyesület művészeti csoportjai, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület, a Pápai Musical Stúdió, zenélt Mózes Gábor és társa, továbbá operett- és nótaműsort adott Anikó és Gábor.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!