Súlyos baleset a Gróf úton – Tűzoltók, mentők, rendőrök közös katasztrófavédelmi gyakorlata


2017-10-03 22:23:56  | cikk: pt  | fotó: Babos Petra  | 


Súlyos baleset a Gróf úton – Tűzoltók, mentők, rendőrök közös katasztrófavédelmi gyakorlata főképe
Úgynevezett komplex, kritikus infrastruktúravédelmi gyakorlat helyszíne volt kedden délelőtt a Gróf út és az Ötödik utca sarka, ahol tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, rendőrök, mentők, valamint az áramszolgáltató munkatársai egy súlyos balesetet, illetve ehhez kapcsolódóan kár- és a veszélyhelyzet-elhárítást, életmentést modelleztek.

A szimulációs gyakorlat alaptézise szerint egy veszélyes anyagot, ammóniát szállító tartálykocsi vezetője egy, a járdáról lelépő gyalogos miatt elrántotta a kormányt, ennek következtében a gépjármű egy villanyoszlopnak ütközött, ami rádőlt egy buszöbölben parkoló autóbuszra. A katasztrófavédelmi egységek több szerrel vonultak ki a balesethez: két pápai gépjárműfecskendő és egy helyi vízszállító jármű érkezett, mellettük a megyei műveleti szolgálatot és a mobil labort is riasztották. A tűzoltók légzésvédelem mellett elvégezték a felderítést, majd a társszervek bevonásával megkezdték a kárelhárítást. Az áramszolgáltató munkatársai kiszakaszolták a villanyvezetéket, a mentőszolgálat pedig ellátta a tűzoltók által kimentett sérülteket – tudtuk meg Helt Ákos tűzoltó hadnagytól, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. Mint mondta, a gyakorlaton a katasztrófavédelem mindhárom szakterülete, vagyis a tűzvédelem, az iparbiztonság és a polgári védelem részt vett.

A szóvivő úgy fogalmazott, életszerű gyakorlatot szerveztek, habár nem sűrűn alakul ki ennyi veszélyhelyzet egyszerre. Megjegyezte, tavaly volt a megyében olyan baleset, ami egy veszélyes anyagot szállító járművel történt meg. – A társszervekkel való együttműködés mindannyiunk közös érdeke. Mentéskor egymásra bízzuk az életünket, nem egyszer életveszélyes helyszíneken kell beavatkoznunk. Fontos, hogy megbízzunk egymásban és pontosan tudjuk, mit kell tenni ilyen helyzetekben – hangsúlyozta Helt Ákos.

– Nagyon hasznosak az ilyen és az ehhez hasonló gyakorlatok, amikből rendkívül sokat profitálhatnak a résztvevők. Többek között gyakorolni lehet a társszervekkel való közös feladatmegoldást, kárelhárítást, a tűzoltórajok közötti együttműködést, nem utolsó sorban pedig a veszélyes anyagok környezetében történő beavatkozást, melyre viszonylag ritkán van alkalom. Például most nehézgázvédő ruhát húztak a kollégák, amit ritkán kell megtenniük, de persze ettől még tudniuk kell használni ezt a felszerelést is – mutatott rá a tűzoltó hadnagy. A szóvivő elárulta: a gyakorlat kiértékelése a következő időszakban valósul meg, ám véleménye szerint jól látható volt, hogy a résztvevők példásan együttműködve, gyorsan és hatékonyan hajtották végre a feladatokat.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!