Bereményi Géza volt a vendége az Országos Könyvtári Napoknak


2017-10-03 20:36:59  | cikk: Babos Petra  | 


Bereményi Géza volt a vendége az Országos Könyvtári Napoknak főképe
Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező volt a vendége az Országos Könyvtári Napok pápai rendezvénysorozatának nyitó alkalmán hétfőn délután. A Jókai Mór Városi Könyvtár olvasóterme zsúfolásig telt érdeklődőkkel, hiszen a volt pápai diák életpályája sokakat érdekelt.
Az íróval dr. Hodásziné Pingitzer Andrea, a Türr István Gimnázium és Kollégium magyar szakos tanára beszélgetett életéről, a türrös éveiről.
Mint mondta, a türrös évekre nagyon szívesen emlékezik vissza bármikor.
-Nagyon zűrös volt a diákkorom, s Pápa volt az, ami segítséget nyújtott, megmentett. A harmadik és negyedik osztályt végeztem itt, nagyszerűek voltak a tanáraim, sokat köszönhetek nekik is. Jó kapcsolatom volt az osztálytársaimmal. Nagy Szép Sándor volt az osztályfőnököm, aki időnként Isten csapásának hívott engem. Az iskolaigazgatóra, Galántai Istvánra szerintem minden emlékezik, aki ide járt, nemcsak azért mert nagyon magas ember volt, hanem mert tapasztalatával és tekintélyével kiemelkedett és mindig kiállt a diákjai mellett, egyszerűen nagyszerű ember volt – emlékezett vissza Bereményi Géza.
Mint mondta, írásaiban kiemelt szerepe van az emlékeknek, a családi és történelmi emlékeknek, amit meg is ír, s egy külön fejezetben a pápai éveket is.
Tizenkilenc évesen kezdett el szépprózával foglalkozni, amikor úgy érezte, elmagányosodott és gyakran rosszkedvű volt. Amikor nagy bajba került, problé?mái voltak az élettel vagy magával, mindig a könyvekhez és az íráshoz menekült, amelyek neki védelmet nyújtottak. Régi vágya volt, hogy egy énekesnek dalszövegeket írjon, és amikor meghallotta, hogy egy rajztanár angol szövegeket énekel gitárral, elhatározta, hogy ír neki. Ő volt Cseh Tamás, akit előzőleg sose hallott énekelni. Amikor először találkoztak, mutatott egy dallamot, és Bereményi Géza írt rá egy szöveget.
-A dalműfaj közvetlenül meg tudja szólítani az embereket, s hogyha az ember saját, személyes érzéseiből, élményeiből ír, akkor már csak kevés kell ahhoz, hogy közvetlenül megszólítsa az embereket. S ezért nagyon hálásak. Az énekelt szöveg nagy hatással van az emberekre, még azokra is, akik esetleg nem akarnak odafigyelni – mondta, majd hozzáfűzte, a dalban mindent ki lehetett fejezni. Cseh Tamás mondta, hogy szerinte én gyáva ember vagyok, mert ő áll ki énekelni, s viszi el, amit én írtam – mondta Bereményi Géza, aki hozzáfűzte, jó kapcsolatukra szívesen emlékezik vissza.
Bereményi Géza elárulta, hogy ő elsősorban író, hiszen azzal kezdte pályáját, s oda is tért vissza, de emellett forgatókönyvíró is, ami nem könnyű, hiszen ez szakmunka, s sokszor megfeledkeznek róluk. A dalszövegíró Bereményi teljesen önfeledt, felszabadult, élvezetből csinálja- tudtuk meg tőle.
Az esten Bereményi Géza által írt Cseh Tamás dalok is elhangozottak az Illés Csaba, Csigi Zsolt és Kemenczki Gábor triótól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!